От х:

Днес в x:

Децата от селото с най-много щъркелови гнезда рисуваха предвестника на пролетта

Изображение 1 от 2

    Учениците от Караджалово рисуваха щъркели.

    Караджалово е селото с най- много щъркелови гнезда в общината – 26, от които 20 са заети и е на 10 място в България по този показател. Тази информация, публикувана през есента от prvomai.net, провокирала кметицата Марияна Колева да обяви награда за най-добър художник на щъркели. Над 40 деца са рисували предвестника на пролетта, а най-добрите творби са подредени в изложба. За най-добра била определена рисунката на Марчо Стефанов от 8 клас. Той е избрал да направи почти портретно изображение на птицата, а много от рисунките показват щъркелите в естествената им среда. Марчо сподели, че обича да риува и по таланта прилича едиснтвено на своя леля. 

    Децата казаха, че да се рисува щъркел е трудно – заради цвета и формата. Подгласничката на Марчо, Христиана Христова определи като най-сложно "крилото на щъркела", но се справила благодарение на госпожа Добринка Ганева, която им показала  различни рисунки на щъркели. Милена Колева, Валя Данаилова, Даниела Йорданова и Звезделина Йорданова са сред наградените ученици. Те са получили принадлежности за рисуване, осигурени от кметството и читалището на село Караджалово. 

    Децата знаеха много неща за щъркелите – разказва г-жа Ганева -защо отлитат, как се хранят и как се учат да летят. Но сега имаха възможност да надградят своите знания.

    Кметът на селото Марияна Колева сподели, че през есента се е наложило да помагат на малки щъркелчета, които не са успели да се научат да летят. Тя признава, че им слабост към тях и замислила конкурса още когато разбрала, че са сред селата с най-много щъркели. Рисуването им трябва да провокира децата да обичат природата и да я пазят и да са благодарни за това богатство, което има селото. Случайност е, че конкурсът е приключил в Деня на Земята. Но предстои още един етап. В края на учебната година, за Деня на детето, учениците от 5-8 клас ще презентират знанията си за щъркелите с помощта на информационни технологии. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини