От х:

Днес в x:

Ислямска държава пое отговорност за атаката в Париж

"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Париж, при която бяха убити и ранени полицаи, съобщи пропагандната агенция на групировката Амак, цитирана от Ройтерс. 

"Извършителят на нападението на "Шанз-Елизе" в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", творди Амак. 

Нападателят е 39-годишен гражданин на Франция, информира АФП, като се позовава на свои източници.
Той е бил осъден на 15 години затвор през февруари 2005 г. за три опита за убийство, включително срещу полицейски служители. По-рано от прокуратурата в Париж заявиха, че стрелецът е бил идентифициран, но неговото име няма да бъде официално оповестено, докато следователите не установят дали е имал съучастници.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че свиква тази сутрин спешна среща на съвета по отбрана и национална сигурност. "Ще бъдем абсолютно бдителни, особено по отношение на изборите", каза той в официално изявление. 

Предполагаемият извършител на нападението бил обект на антитерористично разследване, тъй като изразил намерение да убие полицаи, казаха цитирани от АФП източници, близки до разследването. Полицията е претърсила жилището на мъжа в парижкото предградие Сен е Марн. На негово име е регистрирана колата, с която бе извършена атаката. 

Нападателят беше убит от полицията по време на стрелбата. Загинаха и двама полицаи, а трети беше тежко ранен. Районът на „Шанз–Елизе” бе отцепен от полиция и специални части. 

В неделя Франция гласува за президент. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини