От х:

Днес в x:

Чешмите в Болярово пресъхнаха, пускат вода от Бадема

Изображение 1 от 5

    Чешмите в Болярово пресъхнаха от снощи, сигнализираха живеещи в хасковския квартал. Водоподаването е прекъснато заради спирането на помпената станция, която захранва с вода района. Дърпането на шалтерите в помпени станции 1 и 2 стана миналия ден по разпореждане на РЗИ заради завишените нива на уран във водата.

    Живеещите в хасковския квартал обаче се гневят, тъй като от ВиК Хасково не давали яснота кога ще получат вода.

    За справяне с проблема от водното дружество започнаха изграждане на връзка към водопроводната мрежа в квартал Бадема от вододайна зона Ябълково към Болярово. За целта ще трябва да се прокопае трасе от около 30 метра, обясниха техници от водното дружество. На място работят два екипа с два багера и два самосвала.

    Шефът на ВиК район Хасково инж. Иванко Милушев уточни, че водоподаването е прекъснато само в долната част на Болярово. Останала част от квартала има вода, тъй като се захранва от така наречената помпена станция „Редки метали“. Той заяви, че водата към Болярово трябва да потече още тази вечер.

    Инж. Милушев допълни, че само квартал Болярово е засегнат от спирането на водата в двете помпени станции. Другите райони имали алтернативни източници. По негови думи обаче ако в скоро време не се намерят допълнителни водоизточници може да се стигне до режим на водата в Хасково. Той обаче не се ангажира със срокове.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Se
      selqnin
      13 -2
      13:21, 21 апр 2017
      А цеха на Нолев, къде се намира той от къде взема вода ,баш до урановите кладенци.
    • 2
      Бр
      браво
      20 -1
      13:35, 21 апр 2017
      Ситуацията е извънаредна за всички. Аз съм благодарна на всички, които правят нещо за да се решат проблемите с урана и с редовното водоподаване. Нкои хора са скрили, не е добре това, но нека сега да се съсредоточим да си решим проблемите , а не да правим политика от това.Благодаря на всички, които се опитват да се справят с проблема.
    • 3
      Ми
      Мим
      6 -5
      13:53, 21 апр 2017
      Държавата е редно да ни отпусне поне едни 2000000, за държавни пари са нищо. Герджиков да развърже кесията!
    • 4
      Се
      Семерджиев
      7 -1
      14:31, 21 апр 2017
      През 2015 г. са били транслирани директиви от Европейския съюз за контролно ниво на естествения уран в питейната вода. Позволената дотогава норма от 0.06 мг/л уран във водата, е била намалена на 0.03 мг/л - колкото е препоръката на Световната здравна организация, която пък е била вдигната двойно от 2005 г. досега. Показателят за алфа активност (спектър от радиоактивността) вече е 0.1 бекерел/л, а преди е бил 0.5 бкр./л или пет пъти по-висок.
      Това означава, че уловените стойности в Хасково от началото на месеца - за 0.04 мг/Л в два кладенеца и 0.06 мг/Л в трети, нямаше дори да се считат, както и не са се считали, за опасни допреди две години, обясни служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев миналата седмица.
    Последни новини