От х:

Днес в x:

Президентът: Мълчанието за урана във водата на Хасково е повторение на синдрома “Чернобил“

„За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега. Информация, скрита от хората - за мен това е повторение на синдрома Чернобил. Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората, а това е недопустимо“, коментира най-наболялата тема напоследък за града президентът Румен Радев в Хасково. Проблемът е обсъден и по време на срещата му в областната администрация днес с кмета Добри Беливанов и областния управител Минко Ангелов. Президентът посочи, че както служебното правителство, така и местните власти са реагирали адекватно и своевременно. „Правят се всички възможни усилия да се ограничи това вредно въздействие и да се намерят технически решения за последващите проблеми. Ще има проблеми и в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност са продължителни - от 2 до 4 месеца. Но трябва да сме сигурни, че наистина нивата са в допустимите граници. А това ще продължи може би до лятото. Затова дотогава трябва да се търсят екстремни решения, така че да не се допусне воден режим и гражданите на Хасково да имат вода, която да съответства на стандартите.“, подчерта още президентът Радев.

На срещата с местните управници и държавния глава са обсъдени още актуални проблеми за града и областта, касаещи инфраструктурата, както и тенденциите за бъдещето развитие на региона и инвестициите в него. Румен Радев е в Хасково по повод патронния празник на Природо-математическата гимназия“ Акад. Боян Петканчин“ и 45 -ата годишнина от създаването на училището, чийто възпитаник е и самият той.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ан
    антон
    41 -16
    14:08, 21 апр 2017
    Тъпата физиономияна кмета който взима най-лошите решения за града.
  • 2
    Не
    Не ни страхувайте
    25 -8
    14:09, 21 апр 2017
    През 2015 г. са били транслирани директиви от Европейския съюз за контролно ниво на естествения уран в питейната вода. Позволената дотогава норма от 0.06 мг/Л уран във водата, е била намалена на 0.03 мг/Л - колкото е препоръката на Световната здравна организация, която пък е била вдигната двойно от 2005 г. досега. Показателят за алфа активност (спектър от радиоактивността) вече е 0.1 бекерел/Л, а преди е бил 0.5 бкр./Л или пет пъти по-висок.
    Това означава, че уловените стойности в Хасково от началото на месеца - за 0.04 мг/Л в два кладенеца и 0.06 мг/Л в трети, нямаше дори да се считат (както и не са се считали) за опасни допреди две години, обясни служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев миналата седмица.
  • 3
    Пр
    Прэоблемът е другаде
    30 -3
    14:32, 21 апр 2017
    Проблемът не е урана, проблемът е алфа активността. Там и превишението е много по-голямо. Ама всички само за урана говорите и никаква информация за радиоактивността не излиза. Реално опасните дози уран във водата са 30 мг/л- хиляда пъти повече от нормата и около 330 пъти повече от откритото във водата. С бекерелите обаче сме зле, а това никой не коментира.
    • Я
      Я
      4 -5
      14:40, 21 апр 2017
      За алфа-активността не се коментира, защото не да излезнали резултатите още. Изисква се повече време за извършването на анализи.
  • 4
    99
    999
    14 -5
    14:45, 21 апр 2017
    След като СЗО е препоръчала тези стойности значи има защо. А този който е знаел и е укривал от народа по партийни причини да понесе наказание адекватно на ГРИГОР СТОИЧКОВОТО.
  • 5
    Кой да понесе наказание АЛИ БАБА и 40 РАЗБОЙНИЦИ ЛИ ---абсурд Ами те са пак в строя ---Теменушка Московски Евелина ЛИЛИТО ДесиславаМосков Николинка ангелкова и пеят в строя ГЕРБ за малко но завинаги химна на АЛИТО
  • 6
    Af
    afghan
    1 -3
    20:59, 21 апр 2017
    След едно десетилетие в града ще бъдат открити още хиляди случаи на рак.
Последни новини