От х:

Днес в x:

Спец. прокуратурата и ГДБОП спипаха група за лихварство и рекет

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец.
Стефан И., Радослав Р., Светослав М., Дилян М. и Димитър П. са задържани на 17 април при спец. операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Четирима от тях са задържани във Враца, а петият – на летище София, при опит да напусне страната.
Според събраните до момента доказателства 5-членната група във Враца едействала от януари 2009 г. Предоставяла е кредити с високи лихви на малоимотни хора от града и околността, като за нередовните платци е употребявана и сила за събиране на дължимото.

Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често „стимулирали“ длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и автомобили. До момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред разследващите и пред съдия. При извършените претърсвания и изземвания са събрани достатъчно доказателства за престъпната дейност на групата. Част от тях са събрани чрез прилагане на СРС-та.
Единият от задържаните -Радослав Р. е многократно осъждан и лишаван от свобода. От петимата арестанти единствено Димитър П. до момента е бил с чисто съдебно минало.
С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на всеки от тях.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини