22 °C

Доц. Б. Велева от НИМХ: Стойностите на уран във водата в Хасково не застрашават пряко здравето, но паниката?…

Няма опасност за здравето на  хората от  Хасково, консумирали питейна вода с отчетените стойности на алфа-активност и уран. За това успокои експертът от Радиометричната и радиохимична лаборатория на НИМХ-София доц. Благородка Велева.

„Психозата, която е обхванала хората в момента, е абсолютно ненужна. Това е моето експертно мнение.“, коментира доц. Благородка Велева.

Отчетените стойности от 1,37 Bq/dm3 на алфа-активност през второто полугодие на 2016 година и на уран от 0,098 ml/l не е концентрация, заради която хората трябва да изпадат в паника“, коментира експертът.

“Това са концентрации, при които обаче институциите е трябвало да  обърнат внимание и да се вземат необходимите мерки“, смята експертът. Според доц. Велева като цяло трябва да има по-солидна държавна политика относно мониторинга на водите, тъй като сме страна с уранови находища и превенцията е необходима, за да не се стига до ситуации на масова паника, на каквато сме свидетели в Хасково през последната седмица. За сравнение тя цитира доклада на експертите на ООН и примера за Унгария, където нивата на урана в питейната  вода  варират от 0,008 до 0,075 mg/l  (UNSCEAR 2008 REPORT: VOLUME I) „Вижте графиката за информация и до 0,100 mg/l  в Швейцария ( за референция Stalder E, Blanc A, Haldimann M, Dudler V. Occurrence of uranium in Swiss drinking water. Chemosphere 2012; 86: 672-79),“,съветва тя.

Отчетената алфа-активност показва, че във водата на Хасково има радиоактивни изотопи на урана и дъщерните му изотопи, които се образуват при разпада му, обясни експертът. Затова трябва да се търсят в последващи анализи какви точно са отношенията на тези алфа-радиоктивни изотопи.

Доцент Велева е категорична, че хасковлии не трябва да се притесняват да се мият с водата от чешмите си и  не може да става въпрос за полепване на уранови частици от водата по съдовете или облъчване при къпане. „Във всяка природна вода има естествени изотопи на урана, при това той е разтворим. Така че дори да има проникване на природен уран в организма ни през кожата, той ще е в пренебрежимо ниски нива. Затова мисля, че при засечените концентрации  в Хасково  мерки като миене и къпане от други водоизточници е едно презастраховане“, коментира още доц. Велева. Въпреки това тя е категорична в мнението си, че съответните институции трябва да дадат отговор за липсата на навременна реакция. Един възможен отговор според нея е, че анализите за радиоактивност на водата са трудни и скъпи, а финансирането на акредитирани лаборатории, които да ги извършват, се подценява като държавна политика.

 Красимира Славова


18 Коментара

Хороскоп за 21.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини