От х:

Днес в x:

Доц. Б. Велева от НИМХ: Стойностите на уран във водата в Хасково не застрашават пряко здравето, но паниката?…

Няма опасност за здравето на  хората от  Хасково, консумирали питейна вода с отчетените стойности на алфа-активност и уран. За това успокои експертът от Радиометричната и радиохимична лаборатория на НИМХ-София доц. Благородка Велева.

„Психозата, която е обхванала хората в момента, е абсолютно ненужна. Това е моето експертно мнение.“, коментира доц. Благородка Велева.

Отчетените стойности от 1,37 Bq/dm3 на алфа-активност през второто полугодие на 2016 година и на уран от 0,098 ml/l не е концентрация, заради която хората трябва да изпадат в паника“, коментира експертът.

“Това са концентрации, при които обаче институциите е трябвало да  обърнат внимание и да се вземат необходимите мерки“, смята експертът. Според доц. Велева като цяло трябва да има по-солидна държавна политика относно мониторинга на водите, тъй като сме страна с уранови находища и превенцията е необходима, за да не се стига до ситуации на масова паника, на каквато сме свидетели в Хасково през последната седмица. За сравнение тя цитира доклада на експертите на ООН и примера за Унгария, където нивата на урана в питейната  вода  варират от 0,008 до 0,075 mg/l  (UNSCEAR 2008 REPORT: VOLUME I) „Вижте графиката за информация и до 0,100 mg/l  в Швейцария ( за референция Stalder E, Blanc A, Haldimann M, Dudler V. Occurrence of uranium in Swiss drinking water. Chemosphere 2012; 86: 672-79),“,съветва тя.

Отчетената алфа-активност показва, че във водата на Хасково има радиоактивни изотопи на урана и дъщерните му изотопи, които се образуват при разпада му, обясни експертът. Затова трябва да се търсят в последващи анализи какви точно са отношенията на тези алфа-радиоктивни изотопи.

Доцент Велева е категорична, че хасковлии не трябва да се притесняват да се мият с водата от чешмите си и  не може да става въпрос за полепване на уранови частици от водата по съдовете или облъчване при къпане. „Във всяка природна вода има естествени изотопи на урана, при това той е разтворим. Така че дори да има проникване на природен уран в организма ни през кожата, той ще е в пренебрежимо ниски нива. Затова мисля, че при засечените концентрации  в Хасково  мерки като миене и къпане от други водоизточници е едно презастраховане“, коментира още доц. Велева. Въпреки това тя е категорична в мнението си, че съответните институции трябва да дадат отговор за липсата на навременна реакция. Един възможен отговор според нея е, че анализите за радиоактивност на водата са трудни и скъпи, а финансирането на акредитирани лаборатории, които да ги извършват, се подценява като държавна политика.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Ра
    РАДИОАТИВЕН
    30 -9
    19:13, 19 апр 2017
    Що не дойде таа госпожа да пие вода с уран. Щото не и стиска то много лесно да коментираш от далече.
  • 2
    Ха
    Хасковлия
    31 -15
    20:14, 19 апр 2017
    Вървя си вчера вечерта в парка до бизнес центъра и гледам един човек лежи до една пейка. Лежи си и си свети. Зеленикава, бледа светлина. Питам го всичко наред ли е, добре ли е, а той ми казва: "Всичко е в нормите. Просто ядох от оная лютеница и пих вода от чешмата.". Обзе ме едно спокойствие, понеже се сетих, по новините казаха, че няма повод за притеснение. Тръгнах си, а човекът остана да лежи и да си свети.
  • 3
    Bl
    blabla
    29 -10
    20:29, 19 апр 2017
    Никаде не чувам думата оставка
  • 4
    Oo
    ooooo, ne
    19 -7
    21:17, 19 апр 2017
    Браво на доц.Велева! Само жена в тази ситуация може да се държи мъжки!
  • 5
    Pe
    Petroha
    17 -2
    21:29, 19 апр 2017
    В Хасково е така. Всеки от по-малък град си мечтае да е в центъра на събитията и да е важен. За справка последното мега земетресение, където всеки повярва и излезе да се "спаси"...,въпреки че новината беше казана от един явен перко.
  • 6
    66
    66666
    15 -5
    21:59, 19 апр 2017
    Не съм спирал да пия вода от чешмата
  • 7
    Д-
    Д-р Андреева
    19 -12
    22:06, 19 апр 2017
    Платено обеснение с цел успокоение!!! Нищо вярно няма!
    Всичко в малки дози и за малко време е безвредно. Но , тука има едно голямо НО , и проблема е че повишения радиационен фон е от няколко години има завишени стойности облъчване за хасковлии, независимо дали пият вода или се мият къпят и тнт. И ако е за няколко дена е възможно е да няма последици а проблема е че това ще продължи с години.
    Госпожа Велева виждала ли е как се мъчи и умира в нечовешки мъки болен от рак?
    Цитат от по-горе- ""Отчетената алфа-активност показва, че във водата на Хасково има радиоактивни изотопи на урана и дъщерните му изотопи, които се образуват при разпада му, обясни експертът. Затова трябва да се търсят в последващи анализи какви точно са отношенията на тези алфа-радиоктивни изотопи.""
    а така стоят нущата:
    w(238U) = 99,275% (период на полуразпадане 4,5 милиарда години)
    w(235U) = 0,72% (период на полуразпадане 700 милиона години)
    w(234U) = 0,006% (период на полуразпадане 245 500 години)
    Госпожата ни внушава, че това всичко е преди създаването на човечеството и уранодобива няма нищо общо. Сега ще ни събират и носят вода от девет стомни за да потулят цялата истина!
  • 8
    Ау
    Ау
    13 -2
    22:22, 19 апр 2017
    Няма пряко въздействие! Ау! А НЕпряко... Като чуя думи "в норма", "няма проблем", "това е лесно", "в цялост" ...изпитвам огромна доза подозрения! И винаги се оказвам прав! Койти ги казва лЪъъъъъжеее! А да...ако ми кажат предлога "ще"... Пак лъжат. Или "може". Съпун! Къпане на населението...къпане. Аз пък нарочно пия вода от чешмата! Ай да видим Янке ле! Аз до 100 ти до 200 ли шИ ми пилиш нервите! Инат съм! На! На!На! Не психясвайте хората! И без това са психясани!
  • 9
    Го
    гого
    16 -4
    22:23, 19 апр 2017
    Никакви коментари не са нужни в тази ситуация!! Коментара е един и той е НЯМА ДЪРЖАВА!!точка.Доценти,професори,политици,инициативни комитети,институции,екозащитници,в крайна сметка пълна боза!! Драги журналисти не търсете под вола теле,там някъде в някакъв закон,постановление,правилник има определено коя е организацията която отговаря за този контрол.В тази организацийка има длъжностно лице,което е трябвало да го извърши и реда по който да го оповести. Намерете този човек и го назовете с имената му пред Хасковската общественост!! А той_тя да изложи своето становище по казуса!!!!
    • Ее
      еееее
      5 -2
      08:29, 20 апр 2017
      Ама нали виждаш, че търсят мнение журналистите! Ама наистина няма държава!
  • 10
    Ке
    Кенанския Маймун
    5 -7
    23:46, 19 апр 2017
    Герберастка операция "Да заровим кучетата":))
    • Ол
      олеле
      9 -2
      09:52, 20 апр 2017
      Урана дойде от един министър от едно временно правителство, в последните му дни. Той също каза, че няма повод за притеснение, и е европейският експерт по въпроса се произнесе също. Обратно на тяхната позиция всички се хванаха за думата уран, не за думите "не застрашава човешкото здраве". Мирише на комисионни и мега водни проекти. Или просто пореден гаф
  • 11
    Ан
    Ангел Д. АНГЕЛОВ
    4 0
    08:48, 21 апр 2017
    Някога, но не чак толкова далеч във времето, на един първомайски празник дечица от детските градини ,пионерчета, комсомолци, ученици, студенти, работници и служители манифестираха с песни, хора и ръченици, а от небето се сипеше "благодатен" чернобилски дъждец. Тогава един пруфесур .ШУНДАруф кандърдисваше народонаселението, че няма нищо страшно... Тача че, оттогава до днес сите българи няма как да не сме си изградили брониран имунитет срещу всякакви инсинуации за консумации на радиации и тям подобни вражески провокации- констипации, демек напразни напъвания...
  • 12
    Та
    Тасев
    2 -3
    09:46, 21 апр 2017
    Президентът да преименува Хасково в Ураново! Аз съм "ЗА"! И нов герб с клетката на хим елемен Уран в Менделеевата таблица!
  • 13
    Ур
    Уран Уранов
    3 -4
    11:06, 21 апр 2017
    Кълвете ли баламурници на урановата въдица.

    Веднага некачественото саниране отива във забвение

  • 14
    Ре
    реалист
    4 -2
    20:50, 21 апр 2017
    БСП -ДС по този начин отбелязват 30 годишнината от Чернобил да ви е честито
  • 15
    Am
    Amin
    1 0
    15:52, 23 апр 2017
    Ами плаща и се на г-жата, и ще каже, че трябва да благодарим за урана. Даже и водата трябва да стане 5 лв, то ползи, ползи ама как все безплатни.
Последни новини