17 °C

РЗИ: В повечето квартали на Хасково уранът във водата е в норма

В много от кварталите на Хасково водата от чешмите показва нормални стойности на уран. Това каза на пресконференция днес в областната администрация директорът на РЗИ Хасково Хасково д-р Соня Димитрова. На брифинга областният управител Минко Ангелов съобщи какви мерки са предприети до момента заради проблема с питейната вода. Спрени са помпени станции 1 и 2, които показвали завишено съдържание на уран.

“В станцията в Градската градина съдържанието на уран е три пъти над нормата от 0.03 милиграма на литър. Тази норма бе променена през ноември миналата година от 0.06 на 0.03. Но и при стария стандарт уранът във водата е завишен. Затова затворихме изцяло тези помпени станции”, обясни д-р Димитрова. Завишено съдържание на уран е открито и в помпена станция Узунджово-2. Експертите обаче се съмняват, че пробите са били компрометирани, защото досега там не е било установявано такова съдържание.

Според д-р Димитрова в голяма част от 22-те проби резултатите са в нормите. В много от кварталите на Хасково съдържанието на уран е под пределната концентрация. Взети са 16 проби от чешмите на потребителите. Вчерашните резултати са показали, че водата е в нормите в района на Практис – 0.01 милиграма на литър, в Любен Каравелов, Куба, Дружба, центъра, Орфей, Република, Каменни. Там концентрацията е в рамките на 0.02 милиграма на литър. Проби от чешмата в заведение в Кенана са показали съдържание на уран 0.03, което е в нормата, макар и на предела й, защото районът се захранва от помпена станция 1, която вече е спряна. Възможно е и в Кенана чешмите да пресъхнат заради спрените помпи.

Освен в кладенеца в Узунджово, наднормено съдържание на радиоактивния метал е било засечено само в квартал Хисаря – 0.048.

Тези проби обаче ще бъдат повторени в София.

Според областния управител Минко Ангелов след като наличната вода в резервоарите се изчерпи и те се напълнят от новите източници – Извора и Ябълково, ще се вземат отново проби, за да е ясно откъде идва радиацията във водата. По думите му ВиК прави необходимото да захрани града с питейна вода. Според него обаче рискът някои квартали като Любен Каравелов и Кенана да останат със сухи чешми, е реален.

Попитана дали от РЗИ са дали някакви предписания за заведения и цехове за производство на храни да не използват вода от водопроводната мрежа, д-р Димитрова уточни, че препоръката да не се готви и пие от чешмата е за всички. Тя допълни, че от Агенцията по безопасност на храните би следвало да следят какви продукти се влагат в храните, а техен представител бил включен в междуведомствената група на трите министерства, която следи проблема с водата на Хасково.

Тодор Кръшков


29 Коментара

Хороскоп за 21.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини