25 °C

Комплекс Райски кът

Facebook открива добавената реалност

Най-голямата социална мрежа в света Facebook работи над нова платформа, базирана на т. нар. добавена реалност, при която виртуални обекти са поставени в реална среда. „Започваме днес, за да изградим тази нова платформа", заяви цитиран от Ройтерс главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг по време на конференцията за разработчици F8, организирана ежегодно от социалната мрежа.
Смартфонът с камерата и екрана си ще бъде решаващото устройство за това. При това става дума например за игри, но също и за произведения на изкуството, които биха могли да се показват чрез екраните на смартфоните на бели стени в градовете, поясни Зукърбърг. Или информация, която може да е видима на дисплеите за определени хора.

„Ще направим камерата първата платформа за добавена реалност“, обяви предприемачът във вторник, като добави, че компанията ще комбинира дигитални и естествени неща и така ще направи физическия свят още по-интересен.
Базата за всичко това са инвестициите на Facebook в технологиите за манипулации на снимки и изкуствения интелект, например в превръщането на нормални снимки в триизмерни сцени и автоматичното разпознаване на обекти и лица. Всеки потребител на Facebook може с тяхна помощ да разкраси или да направи по-интересни снимките си чрез сливането на кадрите с дигитални създания.
Но Facebook не е сама по този път. И главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук многократно подчерта, че концепцията за „добавената реалност" е многообещаваща. Snapchat също експериментира в сферата - с виртуални маски на снимки, превръщайки се многократно в цел за копиране от Facebook.
Досега Зукърбърг разчиташе до голяма степен на виртуалната реалност, при която потребителят може да се потопи с помощта на специален хардуер напълно в друг свят. Facebook придоби производителя на виртуални очила Oculus за 2 млрд. долара. Но въпреки пускането на пазара на редица очила засега технологията остава предимно нишова.
В рамките на конференцията Зукърбърг обеща, че неговата компания ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да предотврати качването в мрежата на видеоклипове със злокобни инциденти като убийството на улица в Кливланд в неделя – видеото, което остана в социалната мрежа два часа, преди профилът на убиеца да бъде закрит.
Зукърбърг изрази съчувствията на служителите на компанията към близките и приятелите на застреляната жертва - 74-годишния пенсионер Робърт Годуин.
Мъжът, който уби произволно избран пенсионер на улица в Кливланд, а после качи видео с извършеното престъпление в социалната мрежа, се самоуби във вторник след кратко преследване от полицията в американския щат Пенсилвания. Стийв Стивънс бе обвинен за застрелването на 74-годишния Годуин, след като избяга с кола.
 

Източник: dnes.bg

Хороскоп за 25.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини