От х:

Днес в x:

Прокуратурата разследва кой е укрил данните за урана във водата

Районна прокуратура - Хасково образува наказателно производство за престъпление, свързано с установено наличие на уран в питейната вода в Хасково, съобщиха от държавното обвинение.

То е за това, че периода от 28 октомври 2016 г. до 4 април 2017 г. длъжностни лица са укрили информация за лошото състояние на водата и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Укрита е информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“.

След самосезиране на Районна прокуратура - Хасково беше извършена проверка, установила достатъчно данни за извършено общоопасно престъпление. Установено е, че в периода 29.09.2016 г. до 07.10.2016 г. е тествана пийната вода в Хасково, резултатите от което са описани в протокол от 17.10.2016 г. Според данните в протокола е било установено завишаване на максимално допустимите стойности на уран в питейната вода. В протокол от 09.11.2016г. е отразено извършване на изпитване за радиоактивност на питейната вода, в който също са отразени завишения на общата радиоактивност над 13 пъти от допустимата.

В тази връзка ще бъдат разпитани служителите и ръководители на РЗИ- Хасково, ВиК, Изпълнителната агенция по Околна среда при МОСВ – отдел „Регионална лаборатория Хасково“ и от „Централна лаборатория“ София, които са установили лошото качество на водата и са съставили протоколите. Ще се разпитат и служители на „Басейнова Дирекция – Източно беломорски район“ - Пловдив

Екип от трима прокурори ръководят разследването по делото, като е определен двумесечен срок за приключване. Те ще трябва да установят виновните лица, които са прикрили информацията за наличие на уран във водата.

Досъдебното производство е възложено да се проведе от екип от разследващи полицаи при ОД МВР – Хасково.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Jo
    John
    19 -8
    12:57, 19 апр 2017
    не кой, а кои, има сговор между марков и подопечните му ръководни служители да се прикрият данните от гражданите, съветвам най-умните да станат защитени свидетели, а глупаците ще лежите доживот!
  • 2
    Зр
    Зрителя
    14 -2
    13:28, 19 апр 2017
    Много ми е интересно. как ще определят от прокуратурата какви ”значими” щети са настъпили от това укривателство и Кой е имал интерес от това ................ това обвинение е пълна нула и ще стигне до никъде.Няколко пъти самия здравен министър каза че риска за населението е минимален оневинени са предварително най много Кольо да пенсионират задето мишкува и толкоз!!!!
  • 3
    Ха
    хасковлия
    18 -6
    14:36, 19 апр 2017
    Всички институции в Хасково - ВиК, Регионалната здравна инспекция, общината и областната администрация, са били информирани за завишените стойности на уран във водата, като данните са били изнесени на заседание с директора на Басейнова дирекция "Източно беломорски район" още на 27 април 2016 г.
  • 4
    Ха
    хасковлия
    25 -14
    15:02, 19 апр 2017
    Стойностите на уран и алфа облъчване във Хасковската вода
    са 14 пъти по-големи от допустимото .
    това значи с 1400% повече .
    Ще си светим..сами ама за кратко .
    Благодарим на Областната управа на ГЕРБ,и на Общината на ГЕРБ, че е укрила от хасковлии
    информацията която те ИМАТ от 27/Април/2016 година !!!
    Те знаят за Отравянето на водата вече цяла година !!
  • 5
    Не
    неспокоен
    18 -5
    15:38, 19 апр 2017
    След като е започнало разследване, има практика заподозрените да се отстранят от длъжностите за да не пречат на разследването. Хайде да видим действията на правоимащите!
  • 6
    Ко
    Командир
    2 0
    20:48, 19 апр 2017
    Продължавате да товарите и без това претоварените разследащи, а онези мързеливите следователчета, които по цял ден никва не я вършат,все така си ги галите с перце ! Няма такова извращение като вашето, нали закона казва, че тежките дела се дават на следователи... това ако не е тежко, не знам кое е !
  • 7
    Ед
    един мързел
    1 0
    21:46, 19 апр 2017
    Някой няма интерес делото да се даде на следовател, тъй като не се знае при кого ще попадне и така нататък. Правилното е да се разпредели в друг район, защото нали някакви вреди ще се установяват, хората са засегнати, а ние също сме пили и готвили с тази вода.
  • 8
    Ке
    Кенанския Маймун
    0 -2
    23:50, 19 апр 2017
    Разпитайте Мутра Ага Банкянлията и неговия Хасковски ташак :))
    ..
    :))
Последни новини