От х:

Днес в x:

Астероидът 2014 JO25 приближи Земята (видео)

Можем да си отдъхнем, поне що се отнася до астероида, който ни доближава днес, 19 април. НАСА вече обяви, че доста големият астероид няма да удари Земята.

Въпреки това, космическият обект с висока скорост скорост, официално известен като 2014 JO25, ще премине сравнително близо. Очаква се той да премине на разстояние 1,8 милиона километра. Това е около 4,6 пъти разстоянието между нашата планета и Луната.

Астероидът е забелязан за първи път през 2014 г., и е около 1400 метра. Има силно отразяваща повърхност и яркостта му го прави много добре видим за тези, които наблюдават небето дори с малки оптични телескопи. Най-доброто време да зърнат 2014 JO25 е две нощи след неговото пристигане на 19 април.

Следващата възможност да се види астероид, преминаващ в такава близост, не се очаква в близките 500 години.

НАСА възнамерява да се възползват максимално от краткотрайната близост с космическия скиталец. "Астрономите планират да го наблюдават с телескопи по целия свят, за да научат колкото може повече. Планирани са и радарни наблюдения... и получените радарни изображения могат да покажат  подробности от повърхността  от порядъка на няколко метра", отбеляават от НАСА.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини