От х:

Днес в x:

Раковият регистър: Няма драстичен скок на болните, нито връзка с урана във водата

Няма драстичен скок на онкозаболяванията в Хасковско през последните години, който да бъде съотнесен към завишените нива на природен уран в питейната вода, заявиха от Раковия регистър след запитване от Haskovo.net.

„За да се направи подобна връзка, е необходимо проучване и задълбочен анализ“, коментира началникът на Раковия регистър в областта д-р Петя Костадинова по повод плъзналите опасения, че урановата вода води до поява на рак. Тя посочи, че статистиката за Хасковско през последните години следва международната тенденция от 1,7 - 2 % годишен ръст на онкозаболяванията. За страната данните са в средния регистър на заболеваемост.

Според последното обобщение от 2015 година 1262 души са новорегистрирани с онкологични заболявания в региона. Поглед пет години назад показва, че през 2012 година новозаболелите са били 1327. За сравнение, през 2002-ра броят им е 1100, а през 1993 година - 836.

Тенденцията на увеличаване на случаите на онкоболни е не само за Хасковска област и страната, но и в световен мащаб, уточни д-р Костадинова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    19
    1964
    9 0
    20:27, 18 апр 2017
    Няма защото хора не останаха
Последни новини