От х:

Днес в x:

Невероятната история на жената, която доживя до 117 г.

Тя губи първата си любов по време на Първата световна война. Точно преди Втората напуска съпруга си насилник. Това е Ема Морано - последният жив човек от ХIХ век. Морано почина в събота на 117 години, съобщи Нова телевизия.

"Нейният живот бе необикновен и ние винаги ще си спомняме силата ѝ да продължи напред", каза Силвия Марчионини, кмет на Вербания, малко населено място в Северна Италия, където Ема Морано почина, след като живя в три века и две хилядолетия.

Твърда жена, обслужвала се сама чак до 115-ата си година, десетилетия безбрачие и невероятна схема - три яйца дневно в продължение на почти един век. По време на живота на Ема Морано се сменят 11 папи, трима крале на Италия, 12 президента на Италия.

Много независима, тя се разделя със съпруга си насилник точно след смъртта на единственият им няколкомесечен син. Това се случва през 1938 година, повече от 30 години преди легализацията на разводите в Италия. След това живее сама във време, в което това не е общоприето. Работи, докато не навърши 75 години във фабрика за чанти. Чак на 115 г. си позволява да приеме помощта на медицинска сестра на пълно работно време. Живее в малкия си апартамент до Лаго Маджоре - езерото, което Италия дели с Швейцария.

Когато е на 20 г., точно след Първата световна война, тя е с анемия и получава лекарски съвет да изяжда по три кокоши яйца дневно - две сутринта и омлет по обяд. Тя стриктно следва тези препоръки и поглъщане през живота си над 100 000 яйца преди да открие в последните си години опустошителната си страст към бисквитите.

"Ема винаги е ядяла съвсем малко зеленчуци, много малко плодове", разказва д-р Бава, който през последните почти 30 години следи здравето ѝ. Според него дълголетието на пациентката му е генетично обусловено, тъй като много от членовете на нейното семейство са доживявали дълбоки старини.

Редовността на ежедневието и силният ѝ характер също са помогнали. Възрастната дама така и не се съгласи да стъпи в болница, дори и само за операция на катарактата. Тя вижда и чува много зле, говори трудно и прекарва голяма част от дните си в сън. Но духът ѝ остава много буден, с голямо чувство за хумор.

Ема Морано е родена през 1899 г. в община Чивиаско, област Пиемонт в северната част на Италия.

След смъртта на италианката, най-възрастният жив човек в момента е Вайълет Браун от Джамайка. Браун е родена на 10 март 1900 г. Според американски изследователски център, който удостоверява възрастта на най-възрастните дълголетници по света, известните най-възрастни 10 души са само жени. Най-възрастният мъж е на 113 години и е чак на 16-о място в тази класация.

Ето и първите 10:

Вайълет Браун, 117 години, Джамайка

Наби Таджима, 116 години, Япония

Чио Мияко, 115 години, Япония

Ана Вела-Рубио, 115 години, Испания

Мари - Джозефин Годет, 115 години, Италия (родена в САЩ)

Джузепина Проджето - Фрау, 114 години, Италия

Кане Танака, 114 години, Япония

Мария - Джузепа Робичи-Наргизо, 114 години, Италия

Исо Накамура, 113 години, Япония

Тае Ито, 113 години, Япония

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини