От х:

Днес в x:

Великобритания кани Русия в коалиция срещу Ислямска държава

Британският министър на външните работи Борис Джонсън предложи на Русия сделка, за да се сложи край на сирийската криза.

След химическата атака в Хан Шейхун, за която Западът твърди, че е дело на силите на режима на Башар Асад, подкрепяни от Москва, Борис Джонсън отмени планирана визита в руската столица, съобщава британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

На срещата на външните министри на страните от Г-7 в Лука в Италия той заплаши Русия и Сирия със санкции, но това не се случи след като Германия и Италия отказаха да се съгласят, докато не бъде извършено разследване на химическата атака в Хан Шейхун, което да покаже кои са виновните. 

В статия в британското издание Джонсън за първи път говори обстойно за Русия и Сирия след кризата, породена от химическата атака. Той предупреждава, че САЩ могат да нанесат още удари в Сирия. 

Джонсън нарича сирийският президент "свръхтерорист" и "отровен" и казва, че британски учени са анализирали проби от жертвите на атаката в Сирия и те са били положителни за зарин или за подобна на зарин субстанция. 

Според Джонсън няма съмнение, че зад атаката стоят бомби, пуснати от два сирийски самолета, излетели от авиобазата, в която химическите оръжия са били складирани. 

"Великобритания, САЩ и нашите съюзници сме на едно мнение - ние вярваме, че е много вероятно това да е атака на Асад срещу собствения му народ, при която са използвани оръжия, забранени преди почти 100 години по силата на Женевския протокол от 1925 г.", каза дипломат номер едно на Великобритания. 

Джонсън отправи призив към Русия да се присъедини към международната коалиция от 60 страни в борбата срещу Ислямска държава, за да запази стратегическите си интереси в Сирия с перспективата за по-продуктивни отношения с президента на САЩ и със съзнанието, че Западът накрая ще помогне за възстановяването на страната.

"В замяна те (руснаците) трябва да поемат ангажимента да има истинско прекратяване на огъня в Сирия, да се спре употребата на химически оръжия и варелни бомби и да се постигне политическо уреждане на сирийския конфликт, което ще освободи сирийците от Асад", казва Джонсън. 

"Руснаците го спасиха (Асад). Руснаците могат да помогнат той да бъде отстранен от власт чрез внимателно контролиран процес на преход, който ще запази ключовите институции в страната и ще постави началото на стабилно и многопартийно бъдеще за нея", смята външният министър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини