От х:

Днес в x:

САЩ започват изпитания на модернизирана ядрена бомба

Американски учени от Националната лаборатория "Сандия" претендират, че са постигнали успех с първия от новата серия изпитателни полети, включващи подобрена версия на ядрена бомба, която е била част от американския арсенал от десетилетия, съобщава "Асошиейтед прес".

Работата по B61-12 продължава вече от години, като американски високопоставени правителствени служители твърдят, че най-новите изпитания, използващи имитационни версии на бомбата, ще бъдат от жизненоважно значение за опитите за обновяване на американския ядрен арсенл.

Изтребител F-16 от военновъздушната база "Нелис" е хвърлил неактивна версия на оръжието над пустинята Неведа през миналия месец, за да тества нейните неядрени функции, както и способността на самолета да носи бомбата.

Вдигайки обикновен облак прах, имитационната бомба се приземила в сухо езеро на тестовия полигон.

"Страхотно е да видиш всичко да работи както трябва: дизайна на оръжието, подготовката за изпитанието, самолета, обхвата и хората, които направиха всичко това да се случи", изтъкнаха от Националната лаборатория "Сандия".

Учените планират да прекарат месеци в анализиране на данните, събрани от изпитанието.

Проследяващи телескопи, дистанционни камери и други инструменти на изпитателния полигон са записали информация за надеждността, точността и действието на оръжието при условия, доближаващи се до тези при военни операции в истински условия.

Още тестови полети са планирани през следващите три години, като първата произведена единица от B61-12 се очаква да бъде завършена през 2020 г.

Модернизираната ядрена бомба обединява и заменя четири по-стари версии на ядрения арсенал на САЩ. Тя е оборудвана с нова опашна част и друг хардуер.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини