От х:

Днес в x:

Хасковлии изпълниха храмовете на Разпети петък, стотици минаха под плащаницата

    В най-тъжния и най-тежък ден за Спасителя Исус Христос - Разпети петък стотици миряни изпълниха храмовете в Хасково.

    На Велики петък Божият син е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Сред най-пренаселените в областния град бяха църквите „Св. Архангел Михаил” и „Св. Успение Богородично”, която въпреки ремонта приема миряни. Вярващите минават три под масата с плащаницата на Спасителя за здраве, излизат и целуват разпятието. Ритуалът изпълниха и млади, и стари, а първи бяха свещениците.

    Разпети петък припомня за смисъла на страданията на Спасителя, за да изкупи греховете на човечеството. Постът в този ден от Страстната седмица е крайно строг.

    По традиция утре вечер църковна делегация ще донесе в България Благодатния огън от Йерусалим, а в неделя е най-големият християнски празник Великден, в който отбелязваме възкресението на Спасителя. Богослужение ще се извършва и в църквата "Св. Успение Богородично".

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      1 0
      02:56, 15 апр 2017
      Само да спомена че Масата с плащеницата е направена от Майстор от Дърворезбар от Хасковско ... Да зная хората какви хора ражда земята Хасковска - не само мутри :)
    Последни новини