От х:

Днес в x:

Няма скандал с урана във водата на Хасково, не се притеснявайте, твърди експерт

Хората в Хасково не трябва особено много да се притесняват по повод установения уран във водата. Това обяви в ефира на БиТиВи проф. Павел Пенчев, председател на Българската асоциация по подземни води и дългогодишен преподавател в Минно-геоложкия университет

"Там имаме леко повишение на уран, който поначало си го има в почти всички подземни води - в малки концентрации", коментира проф. Пенчев.

Той смята, че проблемът се преекспонира. През 1994 г. били проведени проучвания и тогава нямало проблеми с Първа помпена станция, която е най-добрият водоизточник в Хасково, смята проф. Пенчев.

След като има 3 пъти покачване от нормално допустимите нива, има проблем, не е инцидентно, смята председателят на Българската асоциация по подземни води. Той уточни, че уранът има два елемента на риск - като химически елемент и лъчението.

"Хората не трябва особено много да се притесняват. В случая това не е някакъв скандал", подчерта проф. Пенчев.

Той заключи, че държавата не знае какво да направи и отделните институции си прехвърлят топката.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хасковлия
    19 0
    12:39, 14 апр 2017
    Аз като чета и слушам, започвам да се убеждавам , че даже е полезно щото урана бил природен.
    Било правено изследване през 1994г и тогава всичко било наред. Кой след това се е интересувал какво става с киселината, наливана в урановия рудник и къде върви с подпочвените води. Как е възможно, на кладенец който се намира само на няколко километра от урановия рудник , да се прави мониторинг на 5 години? При това методът по който е добиван урана е такъв , че неминуемо води до замърсяване на подпочвените води. Като ги слушам всички тия специалисти оставам с впечатлението , че всичко това те са го знаели и са очаквали да се случи. Явно всички са работили по метода , като се случи и ако се разбере от хората , тогава ще мислим какво да правим.
Последни новини