От х:

Днес в x:

Хора с увреждания готвят протест заради управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти

Хора с увреждания са готови на протест заради програмата на бъдещите управляващи, съобщава БиТиВи.

Бъдещото правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти смята да преизчисли всички, отпуснати до 2010 г., със средния осигурителен доход за 2009 година. Така увеличението им е гарантирано. Пропорционално увеличение на останалите пенсии обаче няма да има. Предвидено е преизчислението да стане със спестявания от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии. Засега не е ясно как ще се установява кои пенсии са отпуснати неправомерно и колко спестявания ще генерира това. Според експерти това е "фантасмагория".

Хората с увреждания се готвят за протест заради намерението на бъдещото правителство системата за експертиза на работоспособността да се прехвърли в НОИ. Според тях това е опит за механично орязване на броя на инвалидните пенсии. В "ръцете" на НОИ щял да се даде "и хлябът, и ножът". Малко над половин милион българи получават инвалидни пенсии. Всяка година броят им расте. 1,7 млрд. лв. им е изплатил НОИ за миналата година.

Според експерти системата няма да издържи, ако всички тези хора се преосвидетелстват наново. Ася Гонева от КНСБ нарече идеята свръх фантасмагория. По думите й само хора, които нямат идея как се случват нещата, могат да си помислят, че от икономия от така наречените фалшиви инвалидни пенсии ще съберат някакви пари.

Веска Събева от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания разтълкува прехвърлянето на експертизата като механично съкращаване на хората с увреждания. Тя коментира, че отивайки в НОИ, това означава, че няма да се отпускат инвалидни пенсии и ще се контролират спрямо възможностите на страната.

След обявяването на управленската програма, работодатели и синдикати поискаха спешна среща.

Източник: bTV

Коментари в сайта

Последни новини