От х:

Днес в x:

Правосъдието при "Борисов 3": повторени обещания и без реформа на прокуратурата

Tри месечни доклади от главния прокурор, председателите на Върховния административен и касационен съд, нов антикорупционен закон и нов антикорупционен орган.

Това са част от акцентите в управленската програма на ГЕРБ и Патриотите, с които те смятат да управляват до 2021 година. При положение, че националистите нямаха програма, свързана със съдебната власт, записаното за този сектор е от предизборните обещания на ГЕРБ.

В нея е записано, че делата срещу корупцията ще минат към специализирания съд и прокуратура - теза, застъпвана от главния прокурор Сотир Цацаров.

Сега тези дела се гледат от Софийския градски съд. Освен това, както е записано в предизборната програма на ГЕРБ, така и в тази управлението са предвидени промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които също се припокриват с идеите на главния прокурор. Сред тях са край на безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза "с цел избягване на наказателна отговорност на виновните лица чрез въвеждане на едно разпоредително съдебно заседание".

В управленските намерения на ГЕРБ не е попаднало, предизборното им обещание да може да се обжалват отказите за образуване на досъдебно производство пред съда след изчерпване на вътрешноведомствения контрол в прокуратурата и др.

За сметка на това е записано, че ще се промени определението за маловажен случай с оглед на противодействие на конвеционалната престъпност. В същата точка е записано и нова наказателна политика.

Предвижда се още въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г. като това е записано като "една от най-силните антикорупционни мерки, свързани със съдебната система".

След мерките на бъдещия кабинет са и приемането на нов антикорупционен закон (при предишното управление на ГЕРБ проектът, писан от бившия вицепремиера Меглена Кунева, се препъна на два пъти в парламента) и нов антикорупционен орган, който ще е на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

Проектът, който така и не се предвижи, включваше нов орган, който да обединява комисията, част от сметната палата, БОРКОР, комисията за конфликт на интереси.

В програмата не е записано нищо за реформа на прокуратурата, но пък е останало предизборното намерение - "въвеждане на тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание, в това число и за политиката за борба с корупцията, организираната и битовата престъпност и други въпроси от висок обществен интерес".

Управленската програма предвижда още промени в Гражданско-процесуалния кодекс и в Административно-процесуалния кодекс. "Ще продължим работата по изменения на процесуалните закони за постигане на адекватно и ефективно съдопроизводство, за по-добро управление на натовареността на съдилищата, включително за подобряване и опростяване на процедури и преодоляване на несъответствия в тях", е записано още в програмата.

Сред ангажиментите на бъдещия кабинет е до края на 2018 година да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. "Целта е да бъдат постигнати необратими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност; за независимост на съдебната власт".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини