От х:

Днес в x:

Знаем ли каква вода пием? Не е въпрос на доверие

Изображение 1 от 2

    Уран във водата, това звучи страшно, когато идва от Министерство на здравеопазването. Идва и с успокояващото "не застрашава здравето на хората". Спокойни ли сте сега вече? Или ви гложди въпросът защо институциите повдигнаха въпроса.

    Няколко факти: Басейнова дирекция не се занимава с качеството на питейната вода. Тя само взема проби от старателно описани сондажи и кладенци, за да прави оценка на състоянието на едно наистина голямо подземно водно тяло с екзотичното име BG3G00000NQ009, в което влиза и BG3G0ahN1-2MP019 - Сондаж № 3, гр. Хасково - 1, където са били взети проби през септември 2016 и отчетени през октомври съдържание на уран и алфа активност в пъти надвишаващи допустимите стойности. Всъщност от годишните доклади, налични на сайта на РИОСВ Хасково може да се види, че цялото това подземно водно тяло е в състояние "лошо" от години. Не е само уранът. Но поне става ясно, че някой мери и следи положението. Ако разгледате бегло доклада, ще ви заболи главата от другите замърсители.

    България изоставя добива на уран от 1992 година като неоправдан икономически. Състоянието на околната средa - води, почви, растителност обаче продължава да се следи и според доклад на Националния център по радиология и радиационна защита от 2013 година, нашият някогашен уранодобивен обект се води сред най-слабо рисковите. Ако това е някакво успокоение - в България има много по-страшни места, що се отнася до урана и алфа активността. Но нека за хасковския уран във водата да каже прокуратурата, ако има замърсител, вярваме, че ще го открият.

    В Хасково си вярваме на институциите, и като цяло си вярваме на какво ли не. Спомнете си Лещански. И въпреки това, когато въпросът е за водата, имаме исторически опит с качествата на нашата. Преди десетилетие, че и повече, по високите етажи на някои блокове не достигаше налягане в сутрешните часове. Дразнещо. В онези времена много повече хора влизаха под душовете и приготвяха закуска, преди да тръгнат за работа. Та някои хасковлии си закупиха екзотичните тогава хидрофорни помпи от чужбина и си ги монтираха по мазета и гаражи, за да си докарат вода до петия етаж примерно. Но помпите бързо се разваляха заради водата и така се наложи да си купят и филтри. Сега не е толкова трудно, нито толкова скъпо.

    Никой не излезе да ни покаже резултати от изследванията на питейната вода, което би било успокояващо. Задължение на ВиК е да следи качеството ѝ. Очевидно от там предпочитат да не дават конктретни доказателства за изпълнението на това им задължение. Всеки може да реши за себе си, дали да спори за качествата на една от най-скъпите води в България, или просто да си сложи в шкафа под мивката една от многото пречиствателни инсталации. Тази на снимката се води от добрите, продава се в Amazon за около 200 долара и пречиства 99% от замърсителите, включително арсен, хлор, олово, флуорид, тежки метали, бактерии, вируси и 1000+ замърсители. Ако някой си купи, да ни прати информация за колко време са се замърсили филтрите, а може и за анализ да ги пратим, кой знае. Доверието е важно нещо и трябва да се заслужи, а водата си я плащаме така и така.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ал
      алооооу
      8 -6
      13:01, 13 апр 2017
      Това, което сте написали по горе, че В и К отговаря за качествата на водата е подвеждащо. В и К не може да притежава апаратура, която да мери радиоактивност! Това се прави в специализирани лаборатории ако е необходимо!
    • 2
      Ал
      алоооууууу
      11 0
      14:49, 13 апр 2017
      В и К ОТГОВАРЯ за качесвото на водата и изрично го пише в общите условиа по договора който всеки един ползвател на техните услуги подписва. Както и това, че са ДЛЪЖНИ в срок от 2 (ДВА) часа да информират органите на местно самоуправление и на държавния здравен контрол при отклонение от допустимите изисквания ! ! !
      --------------------
      Чл. 7.
      В и К операторът е длъжен:
      1. да доставя на потребителите вода с питейни качества, съгласно изискванията на действащото законодателство и/или да отвежда и/или пречиства отпадъчните води;

      11. при
      отклонение от допустимите изисквания за качеството на питейната вода,
      установено с проба, взета от общата водоснабдителна система, в срок до два часа след получаване на резултатите, да информира органите на местно самоуправление и на държавния здравен контрол.
      --------------------
      алоооооооооууууууууууу . . .
    • 3
      Аа
      аа
      11 0
      15:14, 13 апр 2017
      Като е толкова безобидно защо нормите тогава са такива. При социализма е ясно. Но защо и сега се продължава по същия начин. За някои, заболелите заради това е само въпрос на статистика. един на незнам си колко хиляди , но ако е твой близък човек , става друго. Бездействието на институциите, ако са знаели за това, от по рано е престъпно.Във всички тези служби се назначават хора , които са хора на някой, а не за да си гледат работата. Дори вредата от това да е само недоверие на хората към институциите ,щетите пак са огромни.
      • Бъ
        БЪРЗЕВ
        1 0
        18:17, 13 апр 2017
        Бързев бързев....
    • 4
      Бъ
      БЪРЗЕВ
      2 0
      18:10, 13 апр 2017
      Бързев и Димов стига сте обикаляли да говорите лъжи и да плюете,освен да крадете какво направихте ВИЕ господа ? Защо не застанете пред медиите да говорите ?
    • 5
      Зр
      Зрителя
      1 -2
      22:30, 13 апр 2017
      Абе искам им се да се върнат на господа-другарите ама няма да ги огрее след две седмици ще има редовно правителство и тяхната умира ........ нека да си пишат и да кроят мръсните си планове само това им остава вече.
    Последни новини