От х:

Днес в x:

ДПС предложи на ГЕРБ обща програма до края на председателството

Предложихме да се направи програма за управлението до края на председателството на ЕС, която да бъде подкрепена от всички партии, съобщи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след срещата си с лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов. Според него това е начинът да се подкрепи управлението, без да се влиза в коалиция.

Ако не се състави правителство, а се отиде на нови избори, това вече е не само несериозно, тежко за държавата, а ще рухне накрая и икономиката, каза Борисов след срещата. Той разказа, че при разговорите ГЕРБ са благодарили на ДПС за "няколкото подкрепи" в предишния парламент и са ги ги запознали с "това, което възнамеряваме да правим по темата за Брекзит, председателството, финансовите и данъчните ни политики".

Още от предизборната ни кампания бяхме заявили възможните партньори за коалиция, но считам, че във времето, което ни предстои, председателството и стабилизирането на държавата с всички международни фактори и съседи, които имаме в момента, е необходимо по определени теми да търсим максимална подкрепа в НС, каза още Бойко Борисов. Според него ако председателството бъде прието като основна тема следващата година и политиката се прави в НС, това ще улесни много кабинета и ще даде възможност на всички партии в НС да участват така, че да се извлекат позитиви за България от председателството.

"Така ни е избрал народът, такива обещания сме давали - с кой не може и с кой може, независимо, че с ДПС програмите ни съвпадат по много теми. Ще се опитаме да работим добре като управляващи и опозиция в НС, ако те желаят по определени теми", каза още лидерът на ГЕРБ и отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Карадайъ и Борисов, който говори преди него, откриха големи съвпадения в предизборните програми на двете партии, но въпреки това нямало как да управляват заедно. От думите на лидера на ДПС се разбра, че една от причините за невъзможност за коалиция е участието на радикална партии в управлението. Изразихме ясната и категоричната ни позиция, че е неприемливо толерирането на крайни радикални национализми в страната, включително и чрез участието им във властта. независимо от сходствата в програмите може да се стигне дотам, както и в предишното Народно събрание - да има мнозинство, което да не може да проведе нужните и необходимите реформи в страната, каза Карадайъ

Утре до обед трябва да приключат преговорите между ГЕРБ и "Обединени патриоти" по общата им управленска програма. След това ще бъде съставено и самото коалиционно споразумение. Обсъждането на състава на Министерския съвет ще бъде оставено за след великденските празници.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини