От х:

Днес в x:

Джуно изпрати страхотни снимки на облаците на Юпитер

Изображение 1 от 2

    Автоматичната междупланетна космическа станция Джуно (Juno), създадена от NASA специално за изследването на Юпитер и неговите околности, изпрати най-интересните досега и потресаващи фотографии на газовия гигант.

    Първото изображение според много специалисти е най-добрата снимка на Юпитер досега, която показва газовите облаци на гиганта. Фотографията е заснета на 27-ми март 2017 година, когато космическият апарат за първи път прелетя близо до Юпитер. Фотографирана е област, избрана чрез гласуване от специалистите на NASA. Снимката е направена от разстояние едва 12,7 хиляди километра, а самата област е характерна с разнообразните атмосферни явления.

    Според NASA, сините ледени вихри в горния десен ъгъл на изображението са едни от най-трайните и буреносни явления на Юпитер. Повечето урагани на Юпитер, с изключение на Голямото червено петно, са хаотични и през следващите няколко месеца се очаква Джуно да събере данни, които да дадат по-пълна представя за ураганите на Юпитер.

    Интересен обект за изследване е бялото петно с форма на яйце в лявата част на изображението.

    Втората снимка е направена през месец февруари тази година от разстояние 14,5 хиляди километра. Следващото приближаване на космическата станция до Юпитер ще стане през месец май.

    Източник: kaldata.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини