21 °C

Кметът предупреди 4 институции, че ограничението на моста над Марица създава проблеми за общността

Кметът на общината Ангел Папазов е изпатил писмо за необходимостта от извършване на спешни ремонтно възстановителни работи на моста над Марица между Първомай и Пловдив. То е адресирано до Агенция „Пътна инфраструктура“, МРРБ, Областно пътно управление и Приемната на Министерски съвет.

В писмото е обяснено, че съоръжението е от републикански път и е в не добро конструктивно експлоатационно състояние, за което общината е информирала и в предишни периоди, а от две седмици стопанинът на пътя е наложил ограничение на преминаващите автомобили до 5 т.

„Ограничението за максимален 5- тонен товар обаче предизвика изключително много тревоги и проблеми за местната общоност- се казва в писмото, като е посочено че това засяга както населението и гражданите, така и за представителите на местния бизнес“.

Като причина е посочено обстоятелството, че в обсега на територията на община Първомай, това е единственото съоръжение над р. Марица, свързващо населените места между левия и десния бряг на реката.

В писмото подробно е разяснено още:

„...По това съоръжение преминават автобусите на обществения транспорт, организиран в рамките на територията общината, обслужващи трите села на левия бряг на р. Марица, с общинския център гр. Първомай. Пак от там, ежедневно, преминават и маршрутите на организирания в общината училищен транспорт. От друга страна почти всички предприятия, функиониращи на територията на общината и осигуряващи работни места и поминък за местното население, отново ежедневно извършват превози и товари през моста, която дейност е тясно свързана и жизнено важна за съществуването им. За по-голямата част от предприемачите част от суровините /материалите/ продукцията и производствените площадки са разположени на двата бряга на реката.

Отделно от горното, това пътно съоръжение-мостът, е единствената връзка в района от гр. Пловдив до гр. Димитровград между първокласен път I-8 и АМ Тракия и Марица. Съоръжението е от изключително важно значение и за част от съседните общини – Асеновград, Чирпан, Брезово и др. Интензивността на движение на МПС по моста е голяма.

Така фиксираното ограничение за максимален товар до 5 тона, налага връзката между двата бряга на реката да се осъществява по маршрут, който удължава всяко транспортно разстояние с най-малко 35 км в едната посока. ...“

В писмото си кметът не споменава за заплахите на местния бизнес да излезе на протест, ако до месец проблемът не бъде решен, но подчертава, че това може да има неблагоприятни последици.  

Писмото на кмета до институциите е в резултат от срещата на представители на бизнеса с общонска администрация.

Теодора Кирякова


9 Коментара

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини