От х:

Днес в x:

Вече 20 г. приятелки даряват кръв за непознати

    Едва по два-трима души доброволно даряват кръв всяка седмица. Това заяви д-р Анна Димова от Кръвния център в Хасково по време на стартиралата кампания на Министерството на здравеопазването за насърчаване на доброволното кръводаряване. Днес в центъра за даряване имаше две доброволки, които в продължение на 20 години даряват безвъзмездно. Здравка Караколева и Недялка Бончева са приятелки и съученички и са на 40 г. Още на 20-годишна възраст решили, че трябва да дават кръвта си за хора в нужда, при това непознати. „Започнах да дарявам кръв, водена от желанието си да направя добро“, обясни Здравка, която работи в администрация. Всяка година тя отива до кръвния център да й източат поредната банка с кръв. Миналата година пък запалила две свои колежки и с личен транспорт отишли до Димитровград, за да дарят кръв за обгоряло дете, което тя самата не познавала. Иначе обикновено двете с дългогодишната си приятелка Недялка предприемат хуманния акт около големи празници.

    Оказва се обаче, че такива хора се срещат рядко, а непрекъснато някой има нужда от кръв, особено от отрицателните групи – 0-, А-, АБ-. Иначе всеки ден минават хора, които даряват целенасочено – за роднини или свои познати, които имат нужда. Сред дарителите днес беше и кметът на хасковското село Динево Тодор Тодоров, дошъл да помогне на майката на свой приятел. „Трябва да се дарява, да се помага на хората. Когато си създал семейство в България, трябва да успееш да го задържиш тук“, каза Тодоров, който беше деветият кръводарител за деня, а след него чакаха и двете добровлки. Вчера в центъра кръв са дарили общо 22-ма души, като само един от тях е бил доброволец. В началото на кампанията, преди Цветница, кръв дарили деветима служители на общинско предприятие „Екопрогрес“.

    От Кръвния център се надяват да има повече доброволци. Д-р Димова призова хасковлии да се включат в кампанията и уточни, че центърът работи всеки делничен ден от 7:30 до 13:30 часа, като това може да стане и събота, тъй като има дежурни.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Не
      Незапознат
      8 0
      20:48, 11 апр 2017
      Призив и надежда че ще има повече доброволци за даряване на кръв.Добре, но защо от кръводарителният център не обяснят как се ''разпределя''кръвта?Събраната от такива донори животоспасяваща течност обслужва частните лечебни заведения и тези които имат допълнителна здравна застраховка.Всички останали сами се спасяват.Не казвам че при неотложна спешност няма да влеят!Но после ще те разсипят за бележка за дадена кръв независимо от кого за твоя случай.Тези две доброволки например ако в друг град им предстои операция за която ще е нужна от червената течност ще се видят в чудо.Никой няма да им признае че са безвъзмездни кръводарителки от 20 години.Нещо повече,даже и да представят документ че са дали тук няма да го признаят.Ще искат той да е от тамошният кръвоплеливен център.Не знам дали изискването е такова или е някаква приумица на някой но това е факт за мен.Трябва хората готови да дадат от безценната течност за теб да се закарат в града в който ще се извърши оперативната интервенция.Ако нямаш отвън чакат м@нгали готови да ''помогнат'' срещу заплащане.В зависимост къде е цената е различна.Най ''убийствена'' е в София.Тамошната черна измет буквално е обединена в мафия относно това.Пазарлъка почва от 500 лв.В добър случай се стига до 300лв.За един кръводарител!По надолу от тази сума почти е невъзможно да се намери.Колкото и гладен да е черньото не смее защото след това ще го размажат във буквалният смисъл на думата.Е,защо тогава който и да е трябва да става кръводарител?
    • 2
      Фе
      Фен
      8 0
      23:26, 11 апр 2017
      Кръводарител съм от 19 годишната си възраст . Дарявал съм доброволно , а също и за познати, които в даден момент са имали нужда. Но не съм сигурен, че ако аз изпадна в тежка ситуация, ще получа помощ безвъзмездно.Ето затова хората не даряват. Предпочитат да запазят тази си възможност за помощ на близките си.
    • 3
      Ка
      Карина
      5 -1
      08:57, 12 апр 2017
      веднъж ходих в кръводарителния център в Хасково, за да даря кръв. Жените направиха и казаха всичко възможно да ме откажат. Жена съм била, бледа съм била. Аз им казвам, че искам да даря, те ми казват, че нещо можело да ми стане...
      Отивам в София да даря кръв. Гледат ме здрава, права и директно ми мерят кръвното и ми казват лягай.
    Последни новини