От х:

Днес в x:

ЕК очаква от България ефективни действия срещу корупцията

"Двете държави - България и Румъния, са на прав път. В България очакваме да видим повече реформи и по-добър отговор от страна на правосъдието срещу организираната престъпност и прането на пари, по-ефикасни действия срещу корупцията."

Такъв коментар направи еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова, цитирана от БТА, по повод оценката на Европейската комисия за ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на отделните държави в ЕС.

Винаги съм се стремила механизмът да сътрудничество и проверка да бъде възможно най-конкретен, с точни времеви показатели и така България и Румъния да бъдат наясно какво да правят и в какви срокове. В последните доклади по механизма комисията много ясно заяви, че очаква осезаеми и устойчиви резултати, както и че двете държави се движат в правилната посока. Имаме нужда от трайни резултати на място. Днешната оценка е за състоянието на гражданското и търговското правосъдие, а механизмът има по-широк обхват, добави Юрова.

Отчита се, че продължителността на производствата по граждански и търговски дела в ЕС намалява, включително в някои държави, чиито правосъдни системи са изправени пред предизвикателства, Блаъгария е сред тези страни. Бързината на решаването на първа инстанция е добра, отчита ЕК. Тази оценка се разминава с постоянните твърдения у нас за бавност, на основата на които се предлагат изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за ускоряване на процеса.

Ако има забавяне на делата на по-горните инстанции обяснението е в недобра организация на съдилищата, коментира още Юрова данните в оценката. Според данните нашата страна харчи за правосъдие най-висок относителен дял в ЕС като процент от БВП - от 0.6 през 2010 г. до 0.67 за 2015 г.

Коментари в сайта

Последни новини