От х:

Днес в x:

Мая Манолова и представители на две граждански сдружения внесоха жалба срещу КЕВР.

Омбудсманът Мая Манолова и представители на две граждански сдружения внесоха жалба в Административен съд София срещу КЕВР.

Жалбата на Мая Манолова и представители на Сдружение "Федерация на потребителите в България" и Сдружение "Гражданско движение ДНЕС“ е заради шоковото увеличение на цените на природния газ.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие миналата седмица окончателно решение за поскъпването на тока, парното и топлата вода.

Промяната на цените се дължи на по-високата цена на природния газ. За второто тримесечие на годината бе одобрено увеличение от 29,64%, поискано от "Булгаргаз" ЕАД.

Решението за повишаване цената на природния газ с 30% е незаконосъобразно, каза омбудсманът Мая Манолова след внасянето на жалбата в съда.

Твърдим, че решението е такова, защото много съществено е нарушена процедурата - не беше проведено обществено обсъждане, което е съществен елемент от нея, обясни Манолова. Според нея става дума за обществена услуга, предоставяна от обществен доставчик, така че би трябвало заинтересованите страни да бъдат включени в процеса на обществено обсъждане.

Вместо това имахме една имитация на обществено обсъждане на КЕВР. От страна на "пишман" регулатора имахме едно уведомяване на неговото решение каза омбудсманът, цитиран от Фокус".

По думите на Манолова самото решение е немотивирано, липсват аргументи защо при положение, че цената на природния газ на световните пазари се повишава с 15%, в България скача с близо 30%.

Съобразно Закона за енергетиката, КЕВР има ангажимент да регулира тези цени, което означава да съблюдава баланс между интересите на енергийните дружества и българските граждани, в качеството им на потребители, заяви омбудсманът.

След решението цената на електроенергията за битови абонати се увеличава с 0,95%. Добавката "задължения към обществото" се променя от 35,77 лв./MWh - на 37,02 лв./MWh. За стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар това води до поскъпване на цената с около 1 на сто.

Парното и топлата вода поскъпват между 17,91% и 25,61% в различните градове. Само за "Топлофикация Плевен" то е 37,40 %, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период.

В Бургас парното и топлата вода ще поскъпнат с 25.61%, а във Враца – с 24.42%, в София и Варна - с близо 23%.

Заради промяната на цените на природния газ и топлинната енергия от 7 април, "Топлофикация София" започна от днес извънреден отчет на общите топломери в абонатните станции на всички топлоснабдени сгради в столицата.   

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини