От х:

Днес в x:

Вирусът на морбили дошъл у нас от Румъния

Най-много от морбили боледуват децата от 1 до 4-годишна възраст. Децата до 1 годинка е добре да имат ограничен контакти с други деца, както и с роднини.

До поставянето на ваксината те са най-уязвими, каза по Нова проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта.

Вирусът в „Столипиново” се оказа, че е дошъл от Румъния. В момента в Европа има случаи на епидемично разпространение на морбили в няколко държави. Най-много са в Румъния, следвана от Италия, Германия и Великобритания. В тези държави има няколко хиляди случая на болни. Няколкостотин са случаите в Полша, Унгария и други източноевропейски държави. В България досега са повече от 30, обясни проф. Кантарджиев.

Всяка тежка вирусна инфекция намалява имунитета няколко месеца. Обикновено усложненията след това заболяване са от бактериални вторични инфекции – най-често пневмония. Най-вероятно това е причината за смъртта на 10-месечното бебе, смята експертът.

По имунизационния календар децата трябва да бъдат ваксинирани два пъти – едната ваксина се поставя на 13-месечна възраст, а другата на 13-годишна възраст. След поставянето им човек е защитен повече от 95%. Когато човек е ваксиниран само веднъж, защитата е по-малка. Заболяването обаче се прекарва по-леко, каза проф. Кантарджиев.

По думите му не е възможно здрав човек да пренесе заразата, а единствено болен чрез близък контакт.

Трябва да се проветрява много добре, тъй като вирусът не обича чистия въздух, препоръча специалистът. 

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини