От х:

Днес в x:

Край на роуминга: последното препятствие е премахнато

На 6 април евродепутатите гласуваха отпадането на последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите на дребно за роуминг. Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Премахването на таксите на дребно за роуминг от 15 юни 2017 г. ще даде възможност на потребителите да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена, като у дома.

„Това е голяма победа за европейските потребители“, заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия). „Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, използват пътни карти, качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи без допълнителни такси.“

Парламентът одобри споразумението относно максималните цени на роуминга на едро - последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите за роуминг, с 549 гласа „за“ срещу 27 „против“, с 50 „въздържал се“. Споразумението бе неофициално съгласувано със Съвета на ЕС.

Неофициалното споразумение между Парламента и Съвета на ЕС определя колко максимално могат да се таксуват помежду си телекомуникационните оператори за използване на мрежите им за пренос на данни и трансгранични разговори в „роуминг“. Търговията на едро на роуминг косвено се отразява в крайните сметки на потребителите.

По-ниските максимални такси за трансфер на данни ще позволят на потребителите в ЕС да получат достъп до повече данни, като например аудио-визуално съдържание, когато пътуват от една страна членка в друга. Това може също да отвори пазарите за малки оператори и операторите на виртуални мобилни мрежи (MVNO).

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини