От х:

Днес в x:

Бутат изолацията на блок в Орфей, започнали го без разрешение

    Строителна фирма започна да санира блок 32 в квартал Орфей преди да получи разрешение за строеж и дори преди да е подала документи за това в общината. Това съобщи на извънреден брифинг пред блока днес главният архитект на община Хасково Деляна Панайотова. На място дойдоха и двамата заместник-кметове Евгени Консулов и Велин Балкански, както и шефът на инспекцията по труда Петър Андреев.

    “Случаят е куриозен. В общината няма подадена официална жалба. В края на миналата седмица в социалните мрежи се появи информация, че санирането на блок 32 е започнало, а фирмата е подала документи за издаване на разрешение за строеж в петък”, разказа Евгени Консулов. Той допълни, че още в петък е идвал на място и видял, че са започнали работа по блока и са положили изолация на една малка част от крайния вход. “Още тогава предупредих техническия ръководител веднага да спрат работа и да изчакат няколко дни разрешителното. Законите трябва да се спазват”, допълни Консулов. Главният архитект Деляна Панайотова уточни, че издаването на разрешителното за строеж отнема 2-3 дни, а след тридневен срок влиза в сила.

    Шефът на инспекцията по труда допълни, че е бил сезиран в понеделник от зам.-кмета Велин Балкански за строежа и в 13 часа същия ден бил на обекта. “Заварихме да работят 8 души. Бяха без каски, без предпазни облекла и без защитна мрежа на скелето. Дали сме срок от една седмица на фирмата да представи всички документи, свързани с обекта. Наша служебна проверка установи, че 8-те работници имат трудови договори”, уточни Андреев.

    Според главния архитект сега строителната фирма трябва да събори всичко направено. Констативният протокол за нарушението е изпратен на РДНСК, откъдето трябва да санкционират фирмата. След това вече може да бъде издадено разрешение за строеж и санирането на блока да стартира отначало.

    Живеещите в блока също бяха наизлези за импровизираната пресконференция. “От южната страна са ни махнали старото остъкление на терасите и сложиха ново. Сега като го махнат, дъждът ще влиза направо в жилищата. Освен това разбрахме, че и покривът на блока е разкрит, а идват дъждове. Не ни интересува кой е виновен за станалото, но защо трябва да страдаме ние”, питаха хората.

    Шефът на “Контрол по Закона за устройство на територията” в Архитектурата Ивомир Орлов, който също бе на място, обясни, че няма да се маха всичко. “Ако нещо би нанесло вреди, то ще остане. А покривът трябва да се покрие отново”, обясни той.

    В Haskovo.net се получи сигнал за този блок и от Валери Петков, който пише, че със санирането се извършват злоупотреби, полага се по-тънка изолация и работата се върши през пръсти.

    Обитателите на блока първоначално сметнаха, че спирането на работата е заради техен сигнал и се бяха наострили срещу съседите си. ”Заради двама души ще спрат санирането! Започваме подписка в подкрепа на фирмата”, заявиха неколцина от тях – Росен Божилов, Иван Танев и Михаил Георгиев. По-късно обаче разбраха, че проблемът не е в сигналите на съседите им.

    Заместник-кметът Евгени Консулов пък използва случая, за да призове всички саниращи фирми в Хасково да спазват стриктно сроковете, за да не се получават конфузни ситуации като с блок 32. “Процесът по санирането в Хасково тепърва започва. Досега един единствен блок има издаден акт 16. Това става след като се приеме доклад от строителния надзор, след проверка от общината и след като живеещите в сградата заявят, че са доволни от строителството”, обясни Консулов.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (25)

    • 1
      Бл
      блок 32
      13 -7
      13:29, 6 апр 2017
      Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Нека да ги спрат сега и да ги почнат наесен..да им дойде акъла в главата. И ко щеше да им стане ако бяха изчакали тая бюроклация на йполсе. Доколкото знам общината е върнала проекта три пъти защото блока се нуждае от сериозни конструктивни ремонти. Затова се бави и разрешителното за строеж. И тия идиоти бръзат .... Ама нека сега да видят
    • 2
      Ха
      Хаха
      35 -13
      13:31, 6 апр 2017
      Няма смисъл да я бутат, то всичко си пада!
      Пълна трагедия е...
      • E
        E
        6 0
        16:14, 6 апр 2017
        Интересно живущите тогава защо се жалват и протестират срещу спирането на СМР...
    • 3
      Ал
      ало о о о
      6 -19
      14:02, 6 апр 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      Въ
      Възмутен
      37 -5
      14:26, 6 апр 2017
      Не ни пробутвайте евтина пропаганда.Явно не е платено на когото трябва.Никой няма да започне работа ако не е уредено финансирането и всичко необходими документи.Тези струпани материали не са крадени.А щом трябва стриктно да се спазват наредбите,ще искаме пълно обследване на блока и всички необходимо за ремонт да бъде изпълнено качествено.И ''компетентните''органи в общината,да не си клатят краката, а да контролират непрекъснато за да не поставят изпълнителите в безизходица.
    • 5
      Ке
      Кенански маймун
      39 -5
      14:35, 6 апр 2017
      Тея сладури редакторите ми трият коментара ама пак ще пиша, че не е платено на който и където трябва, а тези комисии от зам кметове, архитекти и др началници повече приличат на Гестапо и наказателен отряд отколкото на хора които трябва да помогнат на техните избиратели-смешно и жалко едновременно
      • E
        E
        10 0
        16:08, 6 апр 2017
        Ако не се спазват наредбите - лошо, ако се спазват, пак лошо...не било платено...Угода няма!
    • 6
      00
      007
      31 -6
      14:51, 6 апр 2017
      Такова голямо внимание от страна на общинските бюрократи - цели двама зам.кметове !!! гл.архитект и други подобни чиновници - явно работата е дебела.... Оставете хората да си свършат работата,а после минете да извършите вашата проверка за качество - което е по-важно отколкото това дали е издадено навреме разрешителното. Защото може и вие да сте го забавили нарочно, нали така ! Ето защо - тази ваша "операция" по спазването на закона /който ,между впрочем, вие ,уважаеми чиновници-бюрократи,много често нарушавате !/ нещо "издиша" и звучи фалшиво!
    • 7
      Въ
      Въпрос?
      34 -6
      15:05, 6 апр 2017
      Някой не си е платил рушвета.
      • Jo
        John
        27 -12
        16:49, 6 апр 2017
        не рушвета, а 10-те процента за партия герб!
    • 8
      Фи
      Фильо
      9 -19
      16:48, 6 апр 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 9
      Юр
      юрист
      21 -4
      17:22, 6 апр 2017
      Аз да ви кажа всички блокове,които подлежат на саниране,започват без разрешителни,за да влязат в срок.В последствие излиза разрешителното и те го знаят! Смешно е колко сме непросветени и не знаем как да си търсим правата.Само стачкуваме и протестираме а накрая файда никаква!
      • То
        Този от декември
        0 -1
        06:15, 7 апр 2017
        Киро,ти да не би да живееш на Малвините!Три месеца ревяхме от снега,а ти искаш работа!2
    • 10
      Ки
      киро
      11 -1
      20:12, 6 апр 2017
      Няма ли кой да провери и тези на Георги Кирков 57-63 . От декември са тука и до никъде не са стигнали .
      • Ки
        Киро
        1 0
        08:40, 7 апр 2017
        А сега от какво ревем че не работят ?
    • 11
      Ор
      Орфей
      14 0
      21:57, 6 апр 2017
      Сигурно в Общината нищо не са знаели... Че тези са сложили скелетата 2 седмици преди Коледа и повече от 3 месеца не са се веснали! Имали право, защото се считало строителна подготовка... смешно! Тя тази подготовка може да е и 1-2 години! Колко месеца се търпят скелетата без да е почнато нищо! Кой луд ще почне да строи без да му е дадена зелена светлина?! Без защитни средства, без огради най- вече, там има деца! И как така след проверка се констатира, че нямат разрешение, продължават работа и след няколко дни шефът на трудова инспекция им прави проверка и констатира нарушения на обект, на който уж нямат разрешение да работят и още тогава не го спират!!! Това разрешение се бави отдавна, защо? А работниците се скъсват още по- бързо да бачкат, въпреки че фирмата е предупредена! И сега изведнъж, хоп - спираме ги! Малко ни е другия цирк, та сега и това! Че фирмата е отвсякъде в нарушение - факт! Правете им глоби, да плащат и да продължават да строят! От всичко страдат живущите, че някой нещо не си е свършил където и както трябва работата! Хората не са глупави и виждат как им се работи по жилищата. Не изкарвайте тях виновни, че си търсят правата!
    • 12
      No
      Nostradamus
      7 -4
      22:34, 6 апр 2017
      Ивомир Орлов - тая прости****а на стария кмет още ли не е уволнен? Някой може ли да каже с какво този човек е толкова важен за общината и едва ли не незаменим? А до жителите на санираните и предстоящите за саниране блокове искам да кажа: "Няма безплатен обяд!" Или ще е през пръсти, или ще се краде, или накрая ще си платите за санирането чрез завишената данъчна оценка на имотите Ви! На печелившите честито!!!
    • 13
      Ко
      Комшия
      3 -1
      00:08, 7 апр 2017
      Оставетв фирмата да си свърши работата.Ало общината мислете А жияущите там.
    • 14
      Го
      гост
      3 -2
      00:53, 7 апр 2017
      Очевидно е голямо лапане щом почват без никакво заплащане да работят, явно да се направи струва много по-евтино, отколкото е по документи.
    • 15
      Ко
      Комуне
      3 -6
      07:45, 7 апр 2017
      ние от БСП сме против санирането. всичко да се събаря и да спре далаверата.
    • 16
      Чи
      Читател
      5 -2
      10:49, 7 апр 2017
      На ГЕРБ къщичката започва да се клати. Отвътре. Сега вижте как ще се изядат...
    • 17
      Ла
      Лайза Минели
      10 -1
      14:14, 7 апр 2017
      Кой му пука за разрешителното.Виж им строителството.Не изрязват металните тераси а градят от вътре с Ютонг а от вън ляпят стиропора върху метала.Пък изолацията първокурсник от строително училище ще я нареди по хубаво от тези.Работят през поне двама подизпълнители които ползват месни безработни и неразбиращи ц*****.Тези са за затвор а не да санират.
    • 18
      77
      7777
      0 0
      14:30, 7 апр 2017
      И сега какво следва ???
    • 19
      Ао
      ао
      7 0
      17:17, 8 апр 2017
      Защо не се укрепват панелите преди да се лепи стиропор. Повтарям -Стиропор а не изолация.
      • Ор
        Орфей
        6 0
        17:52, 8 апр 2017
        Защото укрепването струва пари, а и хората си мълчат.
        Няма и контрол! Защо да укрепват?
    Последни новини