От х:

Днес в x:

Паисиевци с отлични резултати на олимпиадата по физика

„Разнообразието на явленията в природата е толкова голямо, а скритите в небесата съкровища - толкова богати, именно с оглед винаги да има какво да подхранва човешкия разум."

Йоханес Кеплер „Mysterium Cosmographicum"

Природата, космоса, разнообразните явления, материята, енергията, движението в нас и извън нас, молекулите и атомите, които изграждат нашето тяло и всичко около нас, както и безкрайният космически океан - всичко това е светът на физиката и астрономията. На тези науки човечеството дължи много: физическото си оцеляване през хилядолетията във времена на различни природни катаклизми, индустриалния и технологичен напредък през последните векове, ала в тях е скрито и нещо още по-ценно - бъдещето на хората: оцеляването на нашата малка планета, изобретяването на по-рационални технологии за използването на оскъдните ресурси, на слънчевата енергия, енергията на звездите, изкуствения интелект и нанотехнологиите, космическите пътешествия…

Фундаменталните открития, от които се ползва цивилизованият човек, са много и са навсякъде около нас. Откриваме приложението им ежедневно и в различни сфери. Всеки, докоснал се до тях, е осъзнал смисъла на прогреса като част от пълноценното човешко съществуване, познал е част от науката ФИЗИКА със собствените си очи…

Да, време е за физика - винаги необходима, полезна и нужна, модерна и съвременна, древна и мъдра наука.

Много добри познания, умения и аналитично мислене в света на тази увлекателна, завладяваща и загадъчна наука са показали седмокласниците Деница Мирославова Митева (класирана на второ място) и Борислав Веселинов Енчев (трети в своята възрастова група) на Областния кръг на олимпиадата по физика.

Паисиевци имат своите малки и големи физици, които с помощта на преподавателите си - г-н Петров и г-н Цанев – преоткриват значимостта на ФИЗИКАТА като знание за живота всеки един ден.

Науката ще се развива, ние - хората - също ще подобряваме живота си чрез нея. Нашият вечно и непрестанно променящ се свят ще има нужда от свои изследователи, изобретатели, първооткриватели, но и от пазители на живота. И както пише световноизвестният физик и писател Мичио Каку: „В бъдещето ще направим прехода от пасивни наблюдатели на танца на природата към превръщането си в негови хореографи, в господари на природата и накрая - в нейни пазители", така всички ние поздравяваме Деница, Борислав с постигнатите успехи, като им пожелаваме да бъдат защитници и пазители на знанията, природата, живота и бъдещето!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини