От х:

Днес в x:

Умението да се забравя лошото е цяла наука

Умението да се забравя лошото е цяла наука.

Стрес стана модерна дума! За някои конфликтът с началника е причина за уволнение, а за други само повод за смях. Някои в резултат на силния стрес могат да получат инфаркт, а други – да станат по-силни.

Хора, претърпели корабокрушение, са оставали 40 дни без храна и вода и са оцелявали. А тези, които не са вярвали в хепиенда, са загивали в океана дори със запаси от вода.

Ние страдаме не от самите събития, а от тяхната интерпретация. Правилното тълкуване на случилото се и своевременното отхвърляне на проблема е на практика цяла наука.

Как да преодолеем стреса
Тъй като е доказано, че стресът се премахва по-лесно по-двойки, най-добре е да изберете човек, на когото можете да се доверите и който ще усвоява с вас една от следните методики.

Първи начин
Стъпало №1: Трябва да свалите част от напрежението. Човекът, който е до вас, не трябва да се оплаква, но и да ви успокоява - той трябва да се присъедини и преживява заедно с вас случилото се. Нека ви задава провокативни въпроси, а не такива, на които се отговоря с “да” или “не”.
Стъпало №2: Трябва да се убедите, че можеше да е и по-лошо. Ако човек стигне сам до утешителната мисъл, тогава той ще получи по-голямо облекчение.
Стъпало №3: Трябва да се научите да извличате уроци от случилото се.

Извървявайки тези три стъпала, ще забравите за стреса –вече сте поработили върху него и сами сте си направили изводите.

Втори начин
Какво искате да забравите? Денят, когато са ви скъсали на изпит? Неприятен разговор с колега? Кавга с приятел(ка)?
Представете си тези неприятности като картини. Можете дори да ги скицирате или подробно да опишете случилото се. Затворете за няколко минути очи. След това запалете хартията или я разкъсайте на ситни парченца. Изхвърлете остатъците и забравете всичко!

Трети начин
В моменти на силен страх трябва да се научим да се отпускаме. Ако активната памет успее да се разтовари с приятни спомени (любим предмет, пътуване в чужбина, усещане...

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини