От х:

Днес в x:

Климатичните промени прогониха ловните туристи от Хасковско

Над 6 милиона лева сa приходите от ловен туризъм за миналата година у нас, съобщи министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков при откриването на Международната изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдив.

Според разчетите на Хасковското ловно-рибарско дружество обаче, нещата в обсега на района никак не са розови. Приходите от ловен туризъм за миналата година са едва 1500 лева. Основната причина, според местните авджии, са климатичните промени. В района слънчогледите зреят по-късно, а заради засушаването влажността в посевите е ниска и птиците търсят други, по-влажни райони. Затова и броят на ловците, които са идвали преди традиционно да ловуват пъдпъдъци, рязко е спаднал, а ако се има предвид числеността им преди петнайсетина години, може да се каже и, че почти ги няма.

Преди десетилетие масово са пристигали в хасковски регион групи от Италия, за да пробват мерника са по пернатите през лятото. В днешно време туроператорските фирми успяват да доведат основно гърци, и то все по-малко с всяка изминала година. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини