От х:

Днес в x:

Деца рисуваха и снимаха чиста природа, наградиха ги

    37 деца от Хасково, Маджарово и София рисуваха и снимаха чиста природа. Те представиха общо 57 творби – 31 рисунки и 26 фотографии. Произведенията им бяха подредени във фоайето на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ по проект „Кой чисти в природата“. Творбите бяха публикувани и в специално изготвена секция за проекта в сайта на библиотеката и във фейсбук страницата.

    В раздела за фотографии в първа възрастова група до 7 клас призьори са трима трима възпитаници на ОУ „Христо Смирненски“. Първа награда получи Женя Николаева, втора е за Елена Томова, а трета – Ерсин Недрет“. Във втора възрастова група – до 11 клас в категория „макро“ първенец е Габриела Делчева от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“, а съученичката й Селин Миткова е призьор в категория „пейзаж“.

    Победители при гласуването във фейсбук са Дамяна Атанасова -2 клас и Габриела Делчева – 10 клас.

    В категорията за рисунка в първа възрастова група журито е присъдило две първи награди – на Борислав Бонев от 140 СУ “Иван Богоров“ София и Калина Василева от СУ „Димитър Маджаров“.

    Във втора възрастова група – до 7 клас призьор е Иван Иванов е от ОУ „Христо Смирненски“.

    Творбите са оценявани от комисия в състав: Светла Василева – Алианс на регионално сътрудничество и развитие, фотографът Славян Костов, ръководител на клуба по фотография към Младежки център, както и художникът Татяна Форева, директор на Художествената галерия.

    По време на проекта децата посетиха Природозащитен център „Източни Родопи“ в Маджарово, където имаха възможност да наблюдават поведението на лешоядите и други птици в този район. Бяха проведени и три обучения за защитени растителни и животински видове в Хасковски регион.

    Проектът се реализира с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ в рамките на конкурс „Библиотеката активен участник в обществения живот“. „Целта на проекта е да възпитаме у най-младите трайна и екологична култура, както и отношение към природата“, обясни директорът на библиотеката Кирилка Страшникова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини