От х:

Днес в x:

IBM: Рекордно увеличение на откраднати данни през миналата година

Четири милиарда. Толкова са изтеклите записи в Интернет през миналата година, сочи доклад на IBM. Това число е по-голямо от броя на изтеклите за записи през предходните две години, събрани заедно. Big Blue излязоха с редовния си доклад IBM X-Force Threat Intelligence Index, от който става ясно, че освен познатите пароли, лична здравна информация, кредитни карти и подобна информация, специалистите посочват, че се регистрират пробиви, свързани с кражбата на неструктурирани данни, като имейл архиви, бизнес документи, интелектуална собственост и изходен код.

„През 2016-та отбелязахме използването на нови техники от страна на киберпрестъпниците, след като регистрираме използването на зловреден софтуер за изнудване от единични случаи да се превръща в епидемия. Докато обема на изтеклите откраднати данни белязаха исторически рекорд, промяната към неструктурирани данни бележи важна промяна тук също“, споделя Калеб Барлоу от IBM Security, според когото изгодата от кражбата на неструктурирани данни е далеч по-голяма и очаква тенденцията в кражбата на този тип информация да продължи възхода си.

При подготовка на доклада си, IBM използва мониторинга над 8000 защитени клиента в над 100 страни, както и данните, получени от автоматизирани продукти, като спам сензори и специализирани мрежи, чиято цел е прехващане на зловредния трафик. Освен това, данните се базират и на регистриранит над 8 000 000 фишинг и спам атаки дневно, заедно с анализа на над 37 милиарда уеб страници и изображения.

След като през 2015г. финансовия сектор сдава за кратко първото място на здравеопазването, като индустрията, станала обект на най-много атаки, през миналата година финансовите компании правят завръщане на първото място. Най-много успешни атаки и инциденти са в областта на доставянето на технологични и комуникационни услуги, като броят на изтеклите данни тук са 3.4 млрд. в едва 85 инцидента. Общото увеличение в сравнение с 2015 се изчислява на 566%, като значителна вина за това има Yahoo и изтеклите над 1.5 млрд. записа.

Повече за откритията в доклада може да намерите тук (изисква се регистрация).

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Последни новини