От х:

Днес в x:

5 фактора, които ще определят следващите 100 години

Как ще продължи да нараства световното население ?

Според най-вероятния сценарий на ООН, до 2100 година на планетата ще живеят 11.2 милиарда души. Това обаче е само прогноза. Възможно е световното население да достигне 16.6 милиарда души до края на века. Би могло да се запази и близко до днешните 7.5 милиарда души. Като цяло обаче всички сценарии на ООН предвиждат увеличаване на населението, поне до 2050 година, пише в коментара си Мириам Куик от BBC.

Защо расте средната възраст ?

Защото всички ние живеем по-дълго и имаме по-малко деца. През 1950 много хора по света не доживяваха 50-я си рожден ден. Днес средната продължителност на живота е близо 72 години, очаква се до 2100 година да нарасне до над 83 години. По-дългият живот означава повече възрастни, а ниската раждаемост – все по-малко хора, които да ги заменят. Така наречената пирамида на населението се превръща в пчелен кошер.

Къде ще живеем ?

До 2030 година ще има 41 мегаградове, приютили по над 10 милиона души. До 2050 две трети от нас ще живеят в урбанизираните райони. Пренаселените големи градове ще са в състояние да приютят всекиго на изключително малка площ. Ако 6.3 милиарда жители бъдат разпръснати в град със същата гъстота като днешен Мумбай, те биха се побрали на площ с размера на Великобритания. Разпръснете същото население в град с гъстотата на днешна Атланта и площта се увеличава драстично, достигайки размера на САЩ. Задаването на предели в броя на населението ще се превърне в ключов приоритет за мегаградовете в бъдеще.

Откъде ще идва енергията ?

Днес голяма част от енергията идва от изкопаеми горива. Източниците на възобновяема енергия съставляват едва 10%, но се очаква в бъдеще делът им да нарасне. Потреблението на слънчева енергия е с около 7.5 пъти по високо през 2015, в сравнение с това през 2010. В бъдеще страните, с по-голяма площ, върху която биха могли да се монтират соларни панели и вятърни турбини, ще имат подчертано предимство.

Каква е вероятността работното ми място да бъде засегнато от автоматизацията ?

Почти половината от работните места в САЩ скоро ще бъдат заети от роботи или компютри, според изследователи от Оксфордския университет. Някои позиции обаче е много по-вероятно да бъдат засегнати от автоматизацията от други. Счетоводителите, таксиметровите шофьори и операторите в кол центровете ще бъдат заменени през следващите едно-две десетилетия. Работните места, изискващи креативност, сръчност или емпатия ще се задържат по-дълго. В бъдеще пазарът на труда ще трябва да се адаптира към натиска, оказван му от автоматизацията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини