От х:

Днес в x:

Великденска служба ще има в „Успение Богородично“, въпреки ремонта

    Великденска служба ще бъде отслужена в най-големия в региона храм -хасковският „Успение на Пресвета Богородица“, въпреки продължаващия ремонт там. „Реставрацията на храма върви бавно, точно защото не сме прекъсвали службите. Всеки път за служба скелетата се демонтират, а после отново монтират. Работи се в момента над олтара и майсторите бързат да приключат работата преди средата на април“, обясни архиерейският наместник Георги Тодев и разнесе слуховете, които се въртят сред миряните, че катедралният храм няма да ги посрещне на Великден.

    А иначе първият ремонт в храма от век насам, който започна пред около пет месеца, напредва осезателно. Обновяването на църквата е по повод отбелязването на 180-години от освещаването й на 15 август 1837 г. на един от най-големите християнски празници Успение на Пресвета Богородица.

    След като първо беше поправен покривът, който течеше от години и изравнен пропадащият под под олтара, сега се сменя цялата дърворезба по тавана на храма.

    Реставрира се и иконостаса, защото по него има много отчупени парчета и дори процепи на места.

    "Ремонтираме храма със собствени средства, но парите няма да ни стигнат. Много се надявахме, че ще имаме финанси и за позлата на олтара след реставрацията му, но се оказва,че  не можем и да си го помислим", коментира архиерейският наместник. Проучване показало, че позлатата върви около 600 лв/кв, а олтарът в храма е огромен-около 200 квадрата, затова надеждата е фирми от региона да дадат рамо за финансирането на намеренията.

    Все пак по покрива на църквата над олтара отвън е поставена вече титаниева ламарина, която блести отдалеч под лъчите на мартенското слънце. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини