От х:

Днес в x:

Румънският съд осъди бивш министър на 6 г. затвор

Съдът в Букурещ осъди на 6 години затвор бившият министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря, съобщава Ройтерс. Мотивите на съда са, че Удря е злоупотребявала със служебното си положение и е взимала подкупи.

Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор между Министерство на туризма и фирма на тогавашния шеф на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа. Обект на договора е била рекламата на Румъния по време на официални прояви с участието на известния боксьор и световния шампион Лучиян Буте. Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Елена Удря беше и политически съюзник на бившия президент Траян Бъсеску. Тя беше министър от 2008-ма до 2012-та година. В края на 2014-та година се кандидатира на президентските избори, но не стигна до балотаж.

Осъденият бивш министър отрича обвиненията.

След тази присъда, Европейската комисия, която държи румънската съдебна система под специално наблюдение, поздрави прокурори и магистрати за предприетите мерки срещу лицето на високо равнище. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини