От х:

Днес в x:

Един на матура по руски в Хасковско, английският измести географията

1713 зрелостници от Хасковски регион се явяват на матура тази година. Преди десетина дни изтече крайният срок за подаването на заявленията за допускане до матурите. Всички се явяват задължително на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Разпределението на желанията за втория задължителен зрелостен изпит, по предмет по избор, в областта следва в общи линии желанията на зрелостниците в страната, посочи началникът на Регионалното управление на образованието Румяна Делчева.

Най-много от хасковските абитуриенти – 588, са посочили, че искат да се явят на биология и здравно образование. Тази дисциплина е пожелана и от 14 053-ма от всички 50 000 зрелостници в страната.

В Хасковски регион, както и на повечето места, третият предпочитан предмет е английският език. За първа година той измества географията и икономиката. В Хасково матура по английски ще държат 397 ученици, география и икономика - 254.

Изпит по философския цикъл е посочен като желание за втора матура от 118 зрелостници от хасковска област, 91 ще се явят по математика. История и цивилизация са заявили 29 души. Немският са предпочели 25 души, по испански ще пишат 8, а матурата по руски език ще се проведе за един единствен ученик от региона.

През тази година абитуриентите от професионалните гимназии могат да държат изпит по теория и практика на професията, вместо втори задължителен. Това са заявили, че предпочитат да направят 213 гимназисти от региона.

Изпитът по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура е на 22 май. Изпитите по желание ще са в периода от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде допълнително уточнен и обявен от МОН.

Въпреки че заради ремонт на две от основните училища децата от тях са преместени в гимназии, няма да има проблеми по организацията и провеждането на препитванията на зрелостниците, увериха от РУО-Хасково.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ед
    Един на матура по руски
    4 -1
    06:58, 29 мар 2017
    Логично е !След като и сина на другарката Нинова е в САЩ !
Последни новини