От х:

Днес в x:

За първи път в България прожектираха филм за незрящи хора

Изображение 1 от 2

    В началото на седмицата в програмата на София Филм Фест в Дома на киното беше прожектиран за първи път филм, адаптиран за възприемане от страна на хора с ограничено зрение.

    Документалната творба „Дневници за слепотата” е на режисьорите-сценаристи, британците Питър Мидълтън и Джеймс Спини.

    Сюжетът филма, създаден през 2016 година, разказва за теолога Джон Хъл, който започва да ослепява и решава да изследва слепотата, за да я разбере и победи. През 1983 година той започва да си води дневник. След три години вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата.

    Дневникът, който е публикуван през 1990 година, е получил признание сред медицинските среди и се използва при рехабилитацията на хора със зрителни увреждания.

    Инициативата за прожекции на филми, специално адаптирани за безпрепятствено възприемане и от незрящи хора, се провежда за първи път в България. Благородната идея и цел на организаторите е всички хора да имат равен достъп до фестивалните прожекции.

    Ето какво сподели след филма Спас Карафезов, председател на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”:

    „Бих искал да изразя нашата признателност за поканата да присъстваме на филма, посветен на човешката воля и сила на духа при преодоляване стреса от слепотата. Моята лична съдба е същата. Ослепях в миг след навършване на 18 години, два месеца и шест дни. Четенето на субтитрите и обясненията към кадрите, заедно с музиката, гласовете и всички звуци оформяха картината в моето съзнание. Така възприемах действието във филма и онова, което става на екрана. Поздравявам екипа за прожекцията!”

    Според Мария Константинова от организацията „Право на зрение”: „Този документален филм разказва по съвсем плавен и спокоен начин историята на един обикновен човек, който изгубва напълно своето зрение. Това обстоятелство го подтиква да се отправи на предизвикателно пътешествие в най-тъмните кътчета на човешкото съзнание, да се изправи срещу болката, страховете, безпомощността и отчаянието, да преосмисли ролята си на служител, съпруг, син и баща, за да преоткрие вярата, надеждата, любовта и радостта от живота. Адаптираната версия на филма, част от инициативата „Кино за незрящи”, е едно радващо допълнение към програмата на София Филм Фест 2017, което придава на историята още по-голяма дълбочина и по-силно въздействие, както върху зрително затруднения, така и за масовия зрител. За мен бе изключително удоволствие да имам възможността да му се насладя. Надявам се все по-често да ставаме зрители на адаптирани филми.”

    Представителите на екипа на София Филм Фест бяха изключително развълнувани и щастливи да посрещнат незрящите в залата на Дома на киното. „По време на прожекцията внимателно наблюдавахме техните реакции. Нашите първоначални опасения, че няма да успеят да вникнат в атмосферата на филма, се оказаха абсолютно напразни. От тъмната зала се чуваха тихи коментари и възклицания в кулминационните моменти във филма. След края на прожекцията разговаряхме с някои от незрящите зрители и си дадохме сметка, че за тях тези 90 минути са били пълноценни и така необходими.”

    Хората с ограничено зрение са нова публика, която има шанса да бъде приобщена към каузата „кино” и да им бъде даден шанс за среща с важни филми от световна класа.

    Предвидена е още една прожекция в програмата на фестивала – на филма на Борислав Колев „Окото на минотавъра” – 28 март – 17:00 часа в Дома на киното. За хората с нарушено зрение ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН, а техните придружители могат да закупят билет на цена от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени на СФФ – 8/6 лв.

    Източник: offnews.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини