От х:

Днес в x:

Философията е сред предпочитаните за втора матура предмети

116 зрелостници от училищата в Първомай ще се явят на държавните зрелостни изпити през май 2017 г. 39 от тях са редовните ученици от СУ „Златаров“, а останалите в ПГСС. В тази бройка влизат освен дванадесетокласници редовна форма, още задочници и неуспелите да положат изпити през минали години.

За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет, или вместо него в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. Въпреки това, възпитаниците на ПГСС са избрали да се явят на изпит. Очаквано те са предпочели матурата по биология и география, но има и такива, които ще се явят на тема от Физика или Философски цикъл.

Философски цикъл се очертава като най-атрактивен за абитуриентите от СУ и за пръв път изпреварва другите предмети. 12 от подадените заявления са за философия, а английският език остава на второ място след него, предпочетен от 10 ученици. 7 зрелостници са избрали Биология, 6 – Математика и 5 – История.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май 2017 г., а вторият задължителен държавен зрелостен изпит - на 22 май. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Коментари в сайта

Последни новини