От х:

Днес в x:

Осигуряват първични здравни услуги за населението в община Димитровград по проект

Телемедицински център за специализирана първична здравна грижа ще бъде изграден в Димитровград. Инициативата е по проект „Интелигентна медицина“, който е на стойност 1 466 360 лв., информират от пресслужбата на кметството.

Целта  е да се осигурят специализирани първични здравни услуги за населението на общината. Разработката ще стартира най-напред пилотно в продължение на 18 месеца. По проекта се предвиждат и профилактични прегледи на пациентите. Набелязано е да се проведат и три кампании за превенция на социално значимите заболявания, медицински форуми и други мероприятия.

Водещ партьор по проекта е Община Димитровград, а той е разработен съвместно с Технологичен Институт Източна Македония и Тракия, Департамент за медицински сестри в Димотика и община Паранести - Гърция.

Предстои да се закупи необходимото оборудване, което включва оборудвана мобилна станция за трудно достъпни населени места, хардуерна система с необходимия софтуер за дистанционни медицински прегледи и поддържане на база данни от здравни досиета. Ще бъдат проведени и обучения с обмяна на опит за медицинските специалисти в новосъздадените центрове, както и в домашна среда за хората с увреждания, възрастни хора с хронични заболявания, семейства с ниски доходи и други.

В дейностите е включено и разработването на съвместен стратегически план за предоставянето на телемедицински здравни услуги, както и на съвместна електронна база данни със здравна информация за живущите на територията на общините Димитровград, Димотика и Паранести. За съхраняването на тази база данни ще бъде използвана така наречената „облачна“ IT услуга. Достъп до базата ще имат общопрактикуващите лекари и медицинските специалисти, както и всеки пациент с потребителско име и парола.

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини