От х:

Днес в x:

Ердоган атакува България

Турският президент Реджеп Ердоган нападна България, съобщават Ройтерс, АП и "Франс прес".

Ердоган атакува София за "оказвания натиск" върху живеещите в България турци преди парламентарните избори на фона на растящото напрежение между двата съседа.

Ройтерс уточнява, че българите гласуват на парламентарни избори в неделя. Осведомителната агенция допълва, че миналата седмица служебното правителство на България е привикало турския посланик в София и е отзовало за консултации българския посланик в Турция.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че това е част от опитите да се предотврати Турция да повлияе на изборния процес.

България експулсира турски гражданин и забрани на други двама да влизат в страната след информация, че турски министър е водил кампания в подкрепа на партия ДОСТ, която представлява българските турци - най-голямото етническо малцинство в страната, допълва агенцията.

Обръщам се към България. Обръщам се към нашите съседи и братя там (...) Сериозно сме обезпокоени от това, което чуваме и виждаме, че там е оказван натиск, каза Ердоган на конференция в Анкара.

Повече от половин милион етнически турци живеят в България, а повече от 400 000 българи пребивават в Турция, допълва агенцията.

От една страна говорите за демокрация, от друга - вие отказвате натиск върху турците. Това е неприемливо. От една страна вие говорите за правните достижения на ЕС, а от друга - вие правите противоположното. Не може така, нападна Ердоган.

Турският лидер също изрази надежда в неделя да се проведат "честни и прозрачни" парламентарни избори.

"Надявам се, че българските избори ще преминат мирно и резултатът ще дойде по честен и прозрачен начин".

Той добави, че Турция не "хвърля око" към чужда територия или суверенитет.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини