От х:

Днес в x:

Отчитат по-малко децата, изоставяни в институции

16 професионални приемни семейства, с капацитет да отглеждат 18 деца има в момента в община Първомай. Данните са от отчета за изпълнение на Общинската програма за защита на детето, внесена от кмета Папазов за разглеждане на предстоящата сесия на Общински съвет. В момента се полага приемна грижа за 15 деца на възраст от 0 до 10 години. Това е алтернативна грижа, която децата получават в семейна среда. Друга вид подкрепа, която семейства и деца получават е наличието на ресурсен учител, обезпечаването на лични асистенти и т.н. За защитата на децата на Първомай усилия са обединили Дирекция "Социално подпомагане", Агенция "Закрила на детето", Център за обществена подкрепа, Местната комисия за борба с противообщественит прояви на млолетни и непълнолетни, здравни заведения, училища, РУП - Първомай и други.

Като превенция, темата за семейството и семейното планиране присъства както в работата на медицинските работници от общинските здравни заведения, така и в часовете за здравно образование в училище, Центъра за обществена подкрепа и всички институции, които се занимават с деца.

В отчета е обърнато внимание на позитивната тенденция да намалява броят на децата, постъпващи в институции.

Като положителна мярка е оценено обвързването на ваксинациите със здравните помощи на деца от социално слабите семейства и налагането на санкции за неизпълнение на родителските задължения. Това води до повишаване на здравното образование, ангажираността и социалното включване на родители и семейства, който до този момент по една или друга причина не са били обхванати от системата.

В края на отчета е отделено място на стремежа за насърчаване на децата при формулиране и изразяване на свое мнение по всички въпроси, които ги засягат. Повишава се ролята на децата при организацията и управлението на образователния процес, осигурява се възможност за участие в различни извънкласни форми, в които децата появяват активност – клубове, различни извънучилищни дейности, свързани с техните интереси, Младежката организация на БЧК.

Формирането на толерантност, основана на етнически, религиозни и други особености е една от целите както на общинските власти, така и на образователни и други организации, свързани с децата.

Отчетът ще бъде разгледан в постоянните комисии на Общински съвет и ще е основата, на която ще бъде приета Общинската програмата за защита на детето 2017  по време на предстоящата на 31 март сесия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини