От х:

Днес в x:

В „Тракия икономическа зона“ няма заплата под 650 лева

Изображение 1 от 3

    Хасково ще получи възможността да се развие като икономическа зона дори по-бързо от Пловдив, защото ще ползваме наготово вече извървяна пътека. Това заяви кметът на града Добри Беливанов при подписването днес на меморандум, с който присъедини Хасково към клъстер „Икономическата зона Тракия“.

    От страна на клъстера под документите, които финализираха година подготвяния за разширяването проект, се подписа председателят на управителния му съвет Пламен Панев. Седалището на управление на групата от компании е в Пловдив, той вече подписа подобен меморандум с Бургас.

    „Важно е в клъстера Хасково да влезе със свое лице“, посочи Пламен Панев и добави, че ако за Бургас, който също разширява зоната, пристанището е приоритетно и там ще се наблегне на логистиката, то за Хасково ще се заложи на традиционните производства в региона.

    „През 20-те години на работа, инвестициите в Пловдив са 1,5 млрд.евро. Това са 30 000 работни места, и това основно е по-добър начин на живот за хората от района. Благодарение на Тракия икономическа зона, населението в този регион живее вече по-добре. Хората получават по-добро възнаграждение, но зад това по-добро възнаграждение стои квалифициран труд и това е нещото, което искаме да направим заедно и в Хасково“, отбеляза Панев. В района на Пловдив работят 14 фирми на площ от 3500 декара. А безработицата е едва 3 % , дори не достига работна ръка. С условието, че заплатите, които се получават зависят от характера на предприятието, той посочи, че най-ниските възнаграждения за работещите с най-ниски квалификации започват от 650 лева.

    Пламен Панев заяви, че предстои представяне на Хасковски регион като възможност за инвестиране на предстоящи форуми извън страната и на срещи с бизнеса и българи, който живеят в чужбина, и са потенциални инвеститори. „Не искаме да промотираме Хасково като регион с нискоквалифицирана работна ръка, а да обясним на българския бизнес, на Европа, на целия свят, че тук може да дойде един инвеститор, да организира своето производство в кратки срокове, но това трябва да има и добър резултат за хората, които живеят тук“, посочи още Пламен Панев. За тази цел обаче е добре ако повечето професионални училища станат общински, тъй като кметовете са показали, че могат да бъдат добри стопани, а освен това могат да са незаменими посредници между бизнеса и учебните заведения. По-гъвкава образователна система, която да може да отговаря на потребностите на икономическата ситуация, е едно от условията за успешна работа, подчерта Пламен Панев. „Целта е да създадем такива условия, че да задържаме тези, които живеят и учат в този регион, да останат и да работят тук. От друга страна трябва да създадем и по-добра среда за привличане на инвеститори. Затова едното от нещата, което дългосрочно трябва да се промени в средата, е образованието. Това е тема, с която се занимаваме сериозно през последните години в Пловдив, имаме вече и първите резултати. Но те се постигат само с последователна добре организирана работа, в която участват всички институции - общината, държавата, НПО сектора и самите инвеститори. Ако всички не работят заедно, няма как да променим консервативната ни образователна система. Бизнесът вече осъзна важността на този процес и участва в него“, отбеляза той. На срещата стана ясно, че вече са водени и разговори за включването на бизнеса и с хасковска професионална гимназия.

    „В момента инвеститорския интерес към България е сериозен и е хубаво, когато каним инвеститори, да има какво  да им покажем като готовност да покрием и техните изисквания.“, отбеляза още Пламен Панев.

    Той постави като акцент в работата и по подобряване на условията на инвеститорите, вече стъпили в региона.

    Изследвания на клъстера показват, че 60-70 % от ръста в проекта, създаден преди 20 години, идва от разширяването на започналите в началото производства.

    В момента се води разговор със Световната банка и Европейската банка за развитие за по-цялостно развитие на проекта „Тракия икономическа зона", обяви Пламен Панев. Техният интерес към окрупнения проект, който обхваща един цялостен район в България, вече е много по-голям заради възможностите, които тази територии с това население и съществуващата инфраструктура, дават. Развива се и идеята за изграждането на Технологичен парк „Тракия“, в който да си дадат среща науката, образованието и инвеститорите, които вече работят на територията на трите области, обяви още Панев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Су
      СУПЕР
      15 -19
      16:17, 21 мар 2017
      Браво! Това се казва новина! Сякаш със топлото вре... Виж коментара
      • Яя
        яяяяяяяааа
        6 -2
        19:39, 21 мар 2017
        Голем език искара а брътчет
      • Iy
        IYI
        2 -2
        08:17, 22 мар 2017
        Ееее, друго е да си платен от герб трол, какви хвалби, какви розови....сънища.... И когато се събудиш ....?
    • 2
      Ст
      Стар хасковлия
      18 -6
      16:21, 21 мар 2017
      Абе Краси, абе момиче, като магнетофон си записала и написала изказването на Пл. Панев. Ами попитай Беливанов какво иска да се направи в Хасково чрез този "клъстар"? Къде ще е? В какъв срок ще се развие това чудо? Какво ще е направлението/собственото лице/ на "клъстара" и т.н. Или идат избори и давай позитивни новини, пък после я стане, я не!
    • 3
      Ст
      Страхотно !
      12 -9
      16:53, 21 мар 2017
      Чудесно!Хубави новини!Дано само да има хора, на които да им се работи!
    • 4
      Не
      Незапознат
      4 -7
      18:35, 21 мар 2017

      ''.... обаче е добре ако повечето професионални училища станат общински...''.Защо?
      Какъв е проблема?''...тъй като кметовете са показали, че могат да бъдат добри стопани,
      а освен това могат да са незаменими посредници между бизнеса и учебните заведения...''.
      Това не е отговор а действие на мазен капиталист четкайки общинарите.Нещо не
      ми харесва затова питам.Но не този Панев.След такова обяснение облечено в камуфлаж
      отговорите му едва ли ще са нужни на някой.
    • 5
      Го
      Гочо
      4 -1
      09:28, 22 мар 2017
      Стига с тези БРУТНИ ЗАПЛАТИ!!! Пишете реалните, нетните! Опитвате се да превите впечатление с това! Колко е нетната при 650 лв брутна? 507 лв = 260 евро....! Смях и жалка работа! В Гърция на рецепцията ни дават по 700 евро чисто!
    • 6
      Го
      Гочо
      2 0
      11:32, 22 мар 2017
      Тия подподподизпълнители затова идват тук - крайно евтина работна ръка!!! Иначе големи хвалби, ама има интерес - комисионни за разрешителни, терени...
    • 7
      Ма
      марин стоев
      0 0
      13:33, 22 мар 2017
      Всичко е хубаво, ако се премахне тази българска бюрокрация на всички нива. Тогава ще има повече инвеститори!!! И запомнете: Дайте и подкрепете малкия и среден бизнес, за да си дойдат нещата на мястото!!!!
      И до кога ще чакаме за околовръстното от кв "болярово" до колелото на края на града или до птицекомбината! Крайно време е да има новини и за този проект!
      За да се освободи центъра от транзитно преминаващи!
    Последни новини