От х:

Днес в x:

САЩ забраняват таблет и лаптоп в някои самолети

Американските власти наложиха забрана на внасяне на големи електронни устройства в пътническите салони на самолети на 9 авиокомпании, идващи в САЩ от летища в 8 страни от Близкия изток и Северна Африка, предаде Ройтерс.

Забраната се отнася за полети от Йордания, Египет, Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Мароко и Катар и излитащи от летищата в Аман, Кайро, Кувейт, Доха, Дубай, Истанбул, Абу Даби, Казабланка, Рияд и Джеда.

Съгласно забраната министерството на вътрешната сигурност на САЩ ще изисква от пътниците да сложат в багажа, който отива в товарното отделение на самолетите, големи електронни устройства като таблети, преносими компютри, преносими дивиди плейъри, камери, конзоли за игри, четци. Забраната не се отнася за смартфони.

Сред компаниите, които ще бъдат засегнати от забраната, са Роял джордениън еърлайнс, Иджипт еър, Търкиш еърлайнс, Еър Мароко, Кувейт еърлайнс, Катар еърлайнс, Емирейтс, Етихад еъруейз, Сауди Арейбиън еърлайнс, посочва Ройтерс.

Авиокомпаниите ще имат 96 часа или четири денонощия, от днес в 7 ч. по Гринуич, за да забранят на пътниците си да внасят в пътническите салони на самолетите по-големи от мобилни телефони и смартфони електронни устройства, казаха американски представители.

"Анализ на разузнавателните служби показва, че терористични групи продължават да се прицелват във въздушния транспорт и търсят нови методи, за да извършват атентати, като например укриване на експлозиви в стоки за масово потребление", каза един от американските представители, обявил новата забрана, предаде Франс прес.

"Въз основа на тези информации министърът на вътрешната сигурност Джон Кели реши, че е необходимо да се затегнат процедурите по сигурността на пътниците, тръгващи от определени летища с директни полети за САЩ", добави друг американски представител.

Мярката ще засегне петдесетина полета дневно.

"Смятаме, че тази мярка е нещо добро и че тя ще бъде приложена на правилните места, за да се гарантира сигурността на пътниците", каза високопоставен американски представител.

Забраната за качване в пътническите салони на самолетите на големи електронни устройства е свързана със заплаха, идваща от групата Ал Каида на Арабския полуостров, която действа в Йемен, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Американските служители не казаха до кога ще е в сила забраната, но подчертаха, че ако мерките не се приложат, авиокомпаниите може да изгубят правото да летят до САЩ.

Те заявиха, че забраната няма нищо общо с указа на Тръмп да забрани пътуванията на граждани на 6 страни с предимно мюсюлманско население.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини