18 °C

МЗ очаква оценка на прокуратурата за дейността на Пилософ

Бившият директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ е сменен заради установените нарушения, увериха от Министерството на здравеопазването.

Направената проверкат е обхванала период от септември 2015 г. до октомври 2016 г. Голяма част от нарушенията са извършени по време на управлението на проф. Владимир Пилософ, който на 24 февруари подаде оставка и бе заменен на поста от д-р Тинка Троева.

Прокуратурата ще реши дали ще бъде потърсена и наказателна отговорност от резултатите от проверката, посочват от Министерство на здравеопазването. На 26 януари тя е уведомена с писмо от МЗ за фактите и обстоятелствата, изложени в доклада.

От ведомството посочват, че след няколко сигнала са направили извънпланова проверка за спазване на вътрешните правила за организацията на работа на Фонда за лечение на деца. В доклада на комисията са описани редица нарушения в управлението на ЦФЛД, които са показани на поискалите достъп до обществена информация.

Сегашният ръководен екип на Министерството на здравеопазването смятат, че са нужни нови промени в Правилника за дейността на Фонда за лечение на деца.

Припомняме, през април 2016 година при акция на ГДБОП във Фонда за лечение на деца бе арестувано част от ръководството. Подобен тип зрелищност не благоприятства никого, защото доста често обвиненията се оказват доста по-различни от първоначалната информация. Накрая обикновено се приключва с оправдателни присъди, коментира след акцията Деница Сачева. Тогава бе арестуван, а по-късно освободен тогавашния шеф на Фонда Павел Александров.

Източник: news.bg

Последни новини