От х:

Днес в x:

Лекари: Не си играйте с огъня, ваксинирайте срещу морбили

    Общопрактикуващи лекари и педиатри от Хасково са категорични, че ваксинирането е важно и родителите не трябва да правят импровизации по темата. По повод тревожните съобщения за бум на морбили в съседна Румъния, при който вече има и смъртни случаи, Здравното министерство призова джипитата да прегледат списъците с пациентите си, за да се обхванат пропуснатите за имунизация. В същото време вече са факт и първите заразени в съседната на Хасково област Пловдив. Информацията е от днес. Става въпрос за две бебета и две млади майки, който са приети в Инфекциозно отделение. За едно от бебетата има категорично потвърждение, че не е било ваксинирано.

    В същото време заради публикация за сериозни увреждания на дете след ваксина, мненията за и против ваксинацията се раздвоиха отново.

    Според лекарите обаче ваксините са важни и не трябва да се пропускат.

    „Говорим за задължителен имунизационен календар, който е доказал, че с превантивните действия - ваксините, са спасени милиони човешки животи у нас и по света“, категоричен е общопрактикуващият лекар Николай Колев, който е и председател на Районната лекарска колегия.

    „Не смятам, че има разумен лекар, който да отрече ползата от ваксините. Родителите, които се двоумят за ваксините, нека погледнат какво се случва в Румъния, където има хиляди заболели от морбили и дори смъртни случаи заради пропуснати имунизации. Факт е, че в България поставянето на комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит след тринайсетия месец при бебетата и реваксинацията на 12-годишна възраст, е по-добре обхваната. Факт са обаче и първите случаи на заболели, които не са ваксинирани.

    В моята 15-годишна лекарска практика не съм имал отказ от ваксина, не съм имал и пациент, болен от морбили“, коментира още д-р Колев.

    А в отговор на въпрос на майки дали не е по-добре детето да прекара дребната шарка по-леко докато е малко, колегата му - педиатърът д-р Николай Николов, е категоричен: Морбили е една от смъртоносните болести в световен мащаб и категорично експериментите с непоставяне на ваксините срещу това заболяване са много опасна игра с огъня. Смятам, че тръгналата антиваксинална кампания в социалните мрежи и коментарите под различни форуми е някаква мода“. Докторът, който е с над 20 години лекарска практика, коментира, че понякога действително ваксината не може да предпази съвсем от даденото заболяване, срещу което е направена имунизацията, но пази от усложненията след него. Д-р Николов цитира и данните в световен мащаб, при които не са направени ваксинация и реваксинация срещу морбили, според които всеки ден по света 400 деца умират от усложнения, настъпили след заразата от дребната шарка. „За мен трите най-важни открития в медицината са преваряването на вода, с което се спират чревните инфекции, ваксините и антибиотиците“, казва лекарят.

    „Виждал съм с очите си преди около двайсетина години, когато в Родопите ваксинирахме на пожар срещу морбили, момченца с такива увреждания след прекарана дребна шарка и паротит, деца който още мънички останаха стерилни за цял живот. В България в края на 19 век и началото на миналия всяко второ дете е оцелявало. След въвеждането на имунизационния задължителен календар тази статистика е променена. В момента българският имунизационен календар вече е съвсем синхронизиран с европейския. Дори България стана 11-ата държава в Европа, която въведе ваксинирането срещу ротавирус. Има европейски страни, в чийто имунизационен календар е задължително поставянето й, а при нас е по желание на родителя.“

    Въпреки, че се опасява да не е лош пророк, д-р Ноколай Николов очаква скоро у нас да има драстично увеличение на случаите на заболели от полиомелиолит. А прогнозите му стъпват на факта, че в Афганистан болестта вилнее с пълна сила, а много от мигрантите у нас, са именно от там.

    „За младите модерни майки тези болести са екзотика, защото когато нещо не ти чука на вратата, ти смяташ, че то не съществува. Заразите обаче се предават по всевъзможни пътища и могат да се озоват при теб в един момент. Затова казвам, че не бива да се спекулира с ваксините и те да се пропускат, предупреждава детският лекар.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Яя
      яя
      2 -1
      17:13, 21 мар 2017
      Лекарите отдавна са се превърнали във търговци на продуктите на фармацевтичните компании. Печалбите са огромни. Ефекта незнаен като изключим стотиците парализирани деца.

      Както беше казал някой - който и каквото и да ти говори да знаеш че става дума за пари
    • 2
      Сл
      Сланинко
      3 -1
      17:37, 21 мар 2017
      Докторите във всеки пачиент виждат касичка банкомат или ДОЙНА КРАВА която да ИЗДОЯѝТ
    Последни новини