От х:

Днес в x:

Манол Генов: Време е наистина да си върнем нормалната държава

Визитка
Манол Генов е роден на 14.06.1960 г. в Асеновград. През 1985 г. завършва "Руска филология" в ПУ "Паисий Хилендарски", след което магистратури по "Икономика на международния туризъм" в Икономическия институт във Варна и "Икономика, организация и управление на бизнеса" в СА "Димитър Ценов" в Свищов.
От 1993 г. до 2010 г. се занимава с частен бизнес, като в периода 2005 - 2009 е контрольор на ВиК - Пловдив. Общински съветник от БСП в ОбС - Асеновград (2007-2011), зам.-кмет на община Асеновград (2011-2013), управител на ВиК - Пловдив (2013-2014).
През 2014 г. на изборите за 43 НС Генов печели 3724 преференции, с което стана един от общо 20-те народни представители, избрани с преференциален вот. Кандидат за народен представител в 44 НС. Владее руски, гръцки и английски езици.

Г-н Генов, на финалната права на предизборната кампания сте, какво разбрахте от срещите си дотук с избирателите?

Аз съм от хората, които общуват по един и същи начин, без значение дали сме в кампания за избори или не. Не си спомням като депутат да съм пропуснал пропуснал среща, открита приемна или да не съм се отзовал на сигнал било то за някакво искане или за проблем, който хората са поставяли на дневен ред. Сега обиколих много населени места из Пловдивско и за пореден път се уверих в нещо, което винаги съм мислил. А то е, че един политик, който посмее да се отдели от хората или му стане тягостно да защитава интересите им, е най-добре бързо да си намери друга работа. В три думи истината е тази - хората искат промяна. Искат някой да върне държавата там, където й е мястото. Безнадежността трайно се е настанила и сред млади и сред стари, и в селата, и в градовете, в малките и големите населени места - по различен начин.

Кои са най-тежките сектори в държавата, които се нуждаят от незабавна реформа според Вас и БСП?

Навсякъде безнадеждността е на критичното ниво. Само една част от българите, символична част, вярват в наши дни, че в страната ни има гарантиран достъп до качествено и своевременно здравеопазване. А реалността е следната - лошо качество на живот, порочна система на достъп до болници, все по-чест отказ на Здравната каса да поема пълните разходи за лекарства на цели групи заболявания. Да не говорим пък за некачествено образование, което е на всички нива. И всичко това опира до всяко отделно семейство. Страх за живота на улицата, от агресията в училище, от нападение в жилището или в офиса и всичко това заради престъпната безотговорност към сектор „Сигурност и вътрешни работи” на досега управляващата партия ГЕРБ. Но най-голямото обезверяване, което почти 7 годишното им управление причини на хората, е по отношение на справедливостта и темата за корупцията. Провалената съдебна реформа, аматьорската политика в МВР, неглижирането на мигрантските потоци и организираният трафик на хора през страната ни се оказаха фатални и сега всички обираме последствията.

В платформата си "БСП за България" залага сериозно на стъпки към излизане от демографската криза и на това да има достойни пенсии за възрастните хора. Защо това е толкова важно и как ще накарате избирателите да повярват, че това не са популистки обещания?

За един месец предизборна кампания всички наши конкуренти и опоненти прихванаха точно тази тема. А в началото много настояваха да ни иронизират. Изключително важно е, защото стопяването на нацията, промененият демографския профил на страната и лошото отношение на държавата към младите хора - всичко това касае дори националната ни сигурност. Какви граници да опазваме, ако не успеем да опазим младите хора да останат в България и да отглеждат децата си в България?! Пенсиите на възрастните хора са повишавани качествено за последен път през 2008-2009 г. именно по време на управлението на БСП. Откровено геноцидно отношение бе това да актуализираш пенсии с по 2-3-5 лева месечно, а ГЕРБ правеше точно това. Пак от ГЕРБ се кълняха, че е национална катастрофа минимална пенсия от 300 лева. Сега вървят и се кълнат, че това било възможно. Да не поглеждаме пък към плакатите и на други популистки партии, където обещанието е това да стане веднага. БСП ще наложи методи на преизчисляване, без да има несправедливости, но и по начин, който трайно да ликвидира обидно ниските пенсии. А за младите хора и децата имаме още повече и абсолютно реални мерки. Те са известни и нашите конкуренти се стреснаха, защото хората знаят, че са реално осъществими. Да, държавата видимо и решително трябва да подпомогне младите семейства и тези с деца - с политика в кредитирането, с данъчни облекчения, със специално внимание на децата, които са в училище. Изключително опорочената социална политика, която ГЕРБ търкаляше години наред , е напълно неефективна. Тя още повече задълбочава разломите в бедността, а цели групи в обществото деградират, отказвайки да се ограмотяват и да работят, защото държавата и без друго, ей така, ги поддържа. Богатите наистина ще плащат повече данъци , защото така е справедливо.

Вие бяхте изключително активен народен представител в 43-то Народно събрание, сега пък сте в кампания за следващ парламент. Бихте ли обобщили кои са най- важните проблеми на пловдивския регион?

Проблемите са всякакви и едва ли има важни и маловажни. Разбира се, хората се нуждаят от работа, добра инфраструктура и да знаят, че държавата ще им гарантира справедливост и сигурност. Изключително важни са инфраструктурните проблеми - лоши пътища има из цялата област. Хората от Златовръх и Патриарх Евтимиево са готови пак да излизат на протести, защото повече от 30 години няма цялостен ремонт на отсечката Първомай - Асеновград. Второ десетилетие едно от най-инфарктните републикански трасета, каквото е Асеновград - Пловдив, продължава да чака ремонт и разширение. Процедурни извинения на управляващите валяха отвсякъде досега. Властта на ГЕРБ има изключително голяма отговорност за създадените и поддържани огромни диспропорции в регионалната политика. А тя има изражение навсякъде. От 2009 г. до момента ГЕРБ спряха политиката за канализации на населени места под 2000 жители. Нима тези хора там не заслужават качествена среда на живот като всички останали? Масово из пловдивския регион има драстичен недостиг на присъствие на МВР. Има цели общини, които разполагат с по 2-3 щата и дори нямат на разположение служебен автомобил! Същото е и с достъпа до Спешна помощ и доболничната помощ. Живеещите в планинските села разчитат на случаен превоз, за да могат да слязат до града и да идат на лекар. Вече два мандата местната власт навсякъде се моли да й бъде разрешено да си ползва сградите на затворените училища, но държавата при всичките години управление на ГЕРБ нямаше дерт за това. Същото е и в политиката за децентрализация на властта и финансите. "БСП за България" сме поели твърд ангажимент 2% от данъчните приходи да се връщат обратно в общините, защото е заслужено да бъде така. Отделно за годините управление на Борисов общините бяха натоварени с толкова много допълнителни задължения от държавата, без да им се осигури финансов ресурс за това. И ето сега немалка част са тях са застрашени от финансов колапс. Нима държавата няма отговорност за това?

Каква е прогнозата ви за резултата в неделя вечерта и след това?

Вярвам, че обществото решително ще покаже, че иска промяна и знае къде да припознае разумната си надежда. Време е ГЕРБ трайно да се оттеглят от властта и това е повече от нормално. БСП ще бъде първа политическа сила, но е важно да има повече представителство в новия парламент, за да има по-добра възможност за съставяне на правителство. Изключително важно е също така хората да не се поддават нито на популизъм, нито на заплахи от типа на колко страшно щяло до стане. Да си върнем нормалната държава, в това няма нищо страшно. Време е. Наистина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини