От х:

Днес в x:

Когато медицинските светила премълчават за ваксините

"Аз не съм видял някой да се разболее от морбили, дори когато е с една доза" (бел. ред. - приел една доза ваксина срещу морбили). Това заяви соченият за светило в областта доц. Атанас Мангъров. Същият доцент коментира и случая с детето на Младен Алексиев, за който бащата има основателни съмнения, че се дължи на употреба на задължителната ваксина „Пентаксим“. Доц. Мангъров обяви, че това не е вярно – било левкодистрофия т.е. вродено генетично заболяване, което можело да се прояви след навършване на 1 годинка.

Коментар на редактора

В нашето съвремие един от най-големите бичове е прекалено лесният достъп до информация, което засилва чувството, че можеш да си експерт по всичко, ако отвориш първата ти попаднала страница в интернет, посветена на проблем в някаква област. Една от областите, при които е най-опасно да си интернет спец, е медицината. Но не по-малко опасно е, когато специалисти в областта премълчават важни подробности - защото като бъдат хванати в крачка, експертността им страда!

В случая доц. Мангъров направо внуши, че ако се ваксинираме против морбили, няма да имаме проблеми. И това категорично не е вярно. Най-малкото всеки може да види листовката на съответната ваксина, а в официален международен доклад, в който сред авторите виждаме името на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и в който като източник присъства Министерството на здравеопазването, се казва в прав текст, че в периода 2009 – 2011 година във възрастовата група 1-14 години 70% от заболелите са приели преди да се разболеят една доза ваксина МПР (морбили-паротит-рубеола). В доклад на Националния център по заразни и паразитни болести от 2013 година пише (стр. 7), че 14,29% от разболелите се от морбили преди четири години са приели една доза ваксина МПР. 78,57% не са изобщо ваксинирани, като остават 7,14% заболели, за които не се уточнява какво е положението.

При такива официални данни да твърдиш, че не си виждал някой да се разболее от морбили, дори да е приел само една доза МПР, е не просто смешно – това е престъпно! Риск има – по-малък, по-ограничен, по-пренебрежим, но го има. Доц. Мангъров обаче играе от високия си пиедестал на специалист – каквото каже той, това е и Истината, и Животът, и Светлината! При това положение защо да му вярвам за случая с Младен Алексиев?

Когато трябва да решим специфичен проблем, трябва да се обърнем към специалист, а не към интернет. Но това далеч не означава, че специалистът по презумпция ще реши проблема – съди се по резултатите. Когато обаче въпросният специалист премълчава всеизвестни факти, тогава лично аз почвам да не му вярвам, че може да решава проблеми. Дали друг ще му вярва – сами си решете!

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини