От х:

Днес в x:

С детски празник „Зъбки бели като гъбки” в Детска градина „Слънце” отбелязаха Световния ден на оралното здраве

Изображение 1 от 2

    С песни, стихчета и танци, днес малчуганите от група „Лъв” при Детска градина „Слънце” показаха ползите от грижата за зъбките. Своеобразният празник, подготвен от главен учител Ганка Лазарова и учител Радина Сакалова бе посветен на Световния ден на оралното здраве и се проведе в партньорство с РЗИ – Смолян. След тържеството, всяко от децата получи подарък – четка и паста за зъби, осигурени от фирма „Астера”.

    Да научим детето да мие своите зъбки редовно е може би една от най-важните стъпки в това то да има красива усмивка и срещите със стоматолога да са само с цел профилактика. За да се открият и излекуват навреме засегнатите зъбчета, родителите трябва да водят децата си при стоматолог поне 2 пъти годишно - считат специалистите. Доброто детско дентално здраве е една от основните задачи на РЗИ - Смолян. В тази връзка от 2013 година действа кабинет за обучение на децата как правилно да си мият зъбките и как за ги опазят здрави. През 2016 година такова обучение са преминали 280 малчугани от областния град.

    Световният ден на оралното здраве е учреден по инициатива на Световната дентална федерация през 2007 с цел да привлече общественото внимание към профилактиката и навременното лечение на денталните заболявания. Според статистиката 90 % от населението в света страда от различни орални заболявания, а между 60 % до 90 % от децата в училищна възраст имат кариес.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини