18 °C

Хасково става част от „Тракия икономическа зона“

 • Хасково става част от „Тракия икономическа зона“
 • Меморандум за сътрудничество при развитие на икономически проекти на територията на oбщина Хасково ще бъде подписан утре, съобщиха от кметството. Парафи ще сложат кметът Добри Беливанов и клъстер „Тракия икономическа зона“ представляван от инж. Пламен Панчев.

  Клъстер „Тракия икономическа зона“ е обединение на търговци за подпомагане на стопанската им дейност в региона за Южна България, инициатор и учредител на първия и единствен за страната Район за целенасочена подкрепа от държавата съгласно чл. 6 от Закона за регионалното развитие. Седалището на управление на клъстера е в Пловдив, той вече подписа подобен меморандум с Бургас.

  Чрез подписването на меморандум обхватът на „Тракия икономическа зона“ се разширява с цялата територия на община Хасково. Страните по договора ще работят за ускореното икономическо развитие на регионите на Южна България, за подобряване на обществената, жилищната, бизнес среда и мобилност на работната сила и за осигуряване на обучен персонал за индустриалните, логистични и търговски обекти. С над 140 предприятия и над 1 млрд. евро инвестиции „Тракия икономическа зона“-ТИЗ превърна Пловдив в най-развития индустриален център у нас.   

  Тракия икономическа зона (ТИЗ) е един от най-мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. Досега във всички зони на ТИЗ са инвестирани над 1.1 милиард евро. ТИЗ се осъществява върху площ от 1070 хектара земя, от която 325 хектара вече е заета.

  От старта през 1995 г. на първата индустриална зона „Марица“ досега са привлечени над 120 инвеститори, от тях 80 чужди, разкрити са над 12 000 работни места.

  ТИЗ е най-бързо растящата индустриална зона в България през последните 20 години. Тя предлага кратки срокове от първите стъпки до завършена фабрика. Проектите в ТИЗ се осъществяват в кратки срокове благодарение на завършеното устройствено планиране на територията, подкрепата на местните общински власти и работата на екипа на зоната – специалисти с над 15-годишен опит в строителството на промишлени, логистични, инфраструктурни, енергийни и търговски обекти, включително юристи и посредници.

  Haskovo.net


  11 Коментара

  Хороскоп за 23.04.2017

  Овен
  Телец
  Близнаци
  Рак
  Лъв
  Дева
  Везни
  Скорпион
  Стрелец
  Козирог
  Водолей
  Риби

  Моля, изберете зодия

  ;
  Последни новини